Vanavond weer persconferentie: dit kun je verwachten

persconferentie

Mark Rutte en Hugo de Jonge geven om 19.00 een persconferentie

De besmettingen lopen sinds de versoepelingen van de maatregelen de afgelopen weken snel op. Hoewel de ziekenhuisbezetting nog laag blijft, komt er toch veel kritiek op het huidige coronabeleid. Vanavond komt er daarom weer een persconferentie. Wij zetten op een rijtje wat je mogelijk kunt verwachten.

Persconferentie: clubs waarschijnlijk dicht

Een van de grootste punten die vanavond tijdens de persconferentie aan bod zal komen is waarschijnlijk de invloed van discotheken en nachthoreca op de besmettingen. Er bleek namelijk al dat veel verschillende besmettingen terug te leiden waren op bezoekjes aan discotheken. Sommige clubs en discotheken hebben hierom zelf al gekozen hun deuren weer te sluiten. De coronabrandhaarden in de nachtclubs is wellicht een teken dat het Testen voor Toegang dus niet naar behoren werkt. In een discotheek in Enschede raakte maar liefst een derde van de zeshonderd bezoekers besmet.

Besmettingen lopen op

Die Enschedese club is geen uitzondering: in studentenstad Groningen zijn de besmettingen binnen een week tijd dusdanig hard gegroeid dat de hele regio weer kleurcode oranje heeft gekregen. Op de Europese kaart van het ECDC zijn er nu dan ook nog maar vier regio’s in Nederland die de groene kleurcode hebben. Gisteren werden er bij het RIVM 5475 nieuwe besmettingen gemeld. Dat was 1815 meer dan de dag ervoor. Ook het weekgemiddelde is flink gestegen: afgelopen zagen we 277 procent meer positieve tests dan de week ervoor.

Meerdaagse evenementen

Ook zit de kans er dik in dat grote, meerdaagse evenementen toch niet doorgaan. De festivals zouden toch te veel risico met zich meebrengen. Helemaal nu blijkt dat Testen voor Toegang verschillende brandhaarden van besmettingen niet tegen heeft kunnen gaan. Wat er precies gaat veranderen, zal vanavond om 19.00 uur blijken.

Lees ook: Vaccinmakers vragen toestemming voor derde coronavaccinatie

Bron: NOS, Sikkom | Beeld: Brunopress