Vanavond wordt de documentaire over Peter R. de Vries uitgezonden

documentaire

Een verhaal over herinneringen, kracht en de toekomst

Op 6 juli werd Peter R. de Vries in de binnenstad van Amsterdam neergeschoten, vlak nadat hij de studio van RTL Boulevard had verlaten. Negen dagen lang vocht hij in het ziekenhuis voor zijn leven, maar helaas was het te laat. Op 15 juli overleed hij aan zijn verwondingen. Ewout Genemans besloot een documentaire over Peter te maken, getiteld Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries.  Hij wil daarmee vooral “de kracht van de kinderen” van Peter laten zien, zo vertelt hij aan het ANP.

Drijfveer en impact

De documentaire gaat volgens Genemans niet alleen over de impact van Peters dood op het hele land, maar ook over “de impact die Peter zelf heeft gemaakt”. Ewout wilde weten wat Peters drijfveer was en interviewde verschillende mensen die dichtbij hem stonden voor de documentaire. Onder andere Peters kinderen Royce en Kelly komen aan het woord. Samen kijken ze terug op zijn leven en zijn laatste dagen. “Ik heb heel veel bewondering voor Royce en Kelly,” vertelt Genemans. “Naast het verlies van hun vader krijgen ze te maken met zijn enorme nalatenschap. Wat is gebeurd is enorm verdrietig, maar het heeft zich snel omgezet in een kracht waarmee ze zijn opgestaan en zijn gaan handelen.”

Goede daden voortgezet

Peters kinderen zijn allebei verdergegaan met iets wat hun vader niet heeft kunnen voltooien. Royce is advocaat en stond de familie van Nicky Verstappen bij in het hoger beroep. Zijn vader deed dat eerder: hij was erg nauw betrokken bij de familie van het jongetje. Kelly is inmiddels voorzitter van Stichting De Gouden Tip, die door Peter vlak voor zijn dood werd opgericht. Hij wilde daarmee zoveel mogelijk geld inzamelen voor de gouden tip in de zaak van Tanja Groen, in de hoop die zaak op de kunnen lossen. Genemans heeft enorme bewondering voor hen beiden. “Het is een heel sterk team, die twee. Daar zit zo’n enorme power in.”

Rechtszaak

De eerste zitting van de rechtszaak is ook in de documentaire verwerkt. Een indrukwekkend moment, omdat Royce en Kelly de verdachten voor het eerst in de ogen aankijken. Genemans vraagt hen of zij boosheid richting de verdachten voelen, waarop Royce antwoordt: “Ik voel op dit moment niet die boosheid richting die verdachten. Dat kan nog komen. Ik voel wel boosheid richting andere dingen. Maar als je me zou vragen ‘kun je die verdachten ooit vergeven?’ Dan is mijn antwoord heel duidelijk: nee.”

Negen belangrijke dagen

Genemans heeft voor de documentaire veel met zowel Royce als Kelly over hun algemene gevoelens omtrent de gebeurtenis gepraat. Daarvan heeft RTL Nieuws een voorstukje gedeeld, waarin Kelly aan het woord is. “Soms geloof ik wel dat mijn vader juist zo sterk is geweest dat hij negen dagen is blijven leven om dat stukje aan ons te geven”, zegt ze. “Als het andersom was geweest… Stel dat hij ter plekke was overleden, dan was zijn lichaam gelijk meegenomen door het NFI voor onderzoek. Dan hadden wij gelijk een plechtigheid moeten regelen en was heel Nederland op ons afgekomen. In het ziekenhuis hebben wij negen dagen lang naar hem kunnen kijken, hem kunnen vasthouden, aan hem kunnen ruiken, z’n liedjes kunnen spelen en tegen hem kunnen praten. We hebben echt ons moment gehad.” De volledige documentaire wordt vanavond om 20.30 uitgezonden bij RTL 4.

Lees ook: RTL komt met documentaire over impact moord Peter R. de Vries

Bron: LINDA.nl, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress