Vandaag barst het EK-voetbal los: speeldata Oranje en meer

Ga jij de wedstrijden van Oranje ook bekijken? Hier zie je wanneer ze spelen en wie de mogelijke tegenstanders verderop in het toernooi zijn

We hebben lang moeten wachten op het EK-voetbal. Het prestigieuze toernooi had eigenlijk al in 2020 moeten plaatsvinden, maar corona gooide flink wat roet in het eten. Maar niet getreurd: vandaag barst het voetbalfeestje toch echt los. Weten wanneer Oranje speelt en wat er moet gebeuren om de finale te halen? Lees dan snel verder!

Het EK-voetbal gaat beginnen!

Vandaag, vrijdag 11 juni, wordt de allereerste officiële EK-wedstrijd gespeeld. Om 21:00 uur treedt Turkije aan tegen Italië en de locatie van deze eerste Europese krachtmeting is Rome. Verder worden er overigens geen wedstrijden gespeeld vandaag, maar vanaf zaterdag vinden er eigenlijk standaard wel drie wedstrijden per dag plaats. In ieder geval tot en met 23 juni, de dag van de laatste poulewedstrijden.

Redelijk zwakke poule van Nederland

Hoewel Nederland niet per se de sterkste indruk maakte tijdens de voorbereidingen van het EK-voetbal, maakt niemand zich heel druk over het halen van de volgende ronde. Oranje zit in Poule C en ontwijkt daarmee in eerste instantie de echt sterke tegenstanders. Tegen wie we wel spelen? Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Kortom, moet te doen zijn.

Wanneer?

Weten wanneer alle poulewedstrijden van Nederland precies plaatsvinden? Check vooral het overzichtje hieronder:

  • Zo 13 juni 21:00 uur – Nederland – Oekraïne
  • Do 17 juni 21:00 uur – Nederland – Oostenrijk
  • Ma 21 juni 18:00 uur – Noord-Macedonië – Nederland

Mogelijke tegenstanders achtste finale en verder

Mocht Nederland de poule doorkomen, dan is het lastig te bepalen tegen wie ze uitkomen in de achtste finales en verder. Dat is immers compleet afhankelijk van andere uitslagen en poules, plus de eindpositie in de eigen poule. Bovendien gaan niet alleen alle nummers 1 en 2 door, maar ook de vier beste nummers 3 uit de poules. Best ingewikkeld dus.

Maar stel dat Nederland z’n plicht doen en nummer 1 van Poule C wordt, dan spelen we op 27 juni tegen de nummer 3 uit poule D, E of F. En alvast een waarschuwing: in poule F zitten Duitsland, Frankrijk én Portugal. Allemaal mogelijke tegenstanders die Nederland in de achtste finale al kan treffen. Mocht Nederland toch op plek 2 in poule C eindigen, dan treffen de Oranje leeuwen de nummer 1 van poule A (Italië, Turkije, Wales, Zwitserland).

Finale

De laatste twee achtste finales zijn op 29 juni, waarna de vier kwartfinales op 2 en 3 juli gespeeld worden. Op 6 en 7 juli wordt in twee halve finales bepaald wie het tegen elkaar gaan opnemen in de hopelijk bloedstollende finale. Die ultieme eindstrijd vindt plaats op zondag 11 juli om 21:00 uur. Hopelijk met Nederland als een van de finalisten. Daar duimen we voor!

Lees ook: Tweede Kamer stemt voor boycot WK voetbal in Qatar

Bron: EK2020 | Beeld: Pexels, Tom Fisk