Vandaag code oranje in groot deel Nederland: wat houdt dat in?

code oranje

Het is de tweede keer dat er een code oranje geldt vanwege warm weer

Gisteren was er al sprake van flinke hitte en daarbij een code geel. Vandaag schroeft het KNMI die weerwaarschuwing echter nog een standje omhoog. In een groot deel van het land geldt namelijk vandaag code oranje. Dit is wat je erover moet weten.

Hitteplan en code oranje

Sinds gisteren geldt al het Nationaal Hitteplan en was er een code geel van kracht bij het KNMI. Vandaag wordt die weerwaarschuwing echter nog een graad omhoog geschroefd. Zo geldt voor het midden, zuiden en oosten van het land vandaag code oranje. Hier geldt deze waarschuwing vanaf 11.00 vandaag tot later in de avond, vanwege temperaturen die richting de 40°C gaan. Alleen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen blijft code geel van kracht. Hier stijgen de temperaturen ook, tot ongeveer 36°C.

Code geel of code oranje

Wat nu precies het verschil is tussen die twee codes? Het KNMI maakt gebruik van de verschillende kleuren om mensen te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke situaties. Code geel wordt omschreven als ‘mogelijk kans op gevaarlijk weer’. Bij code oranje is die kans een stuk groter. Het gaat dan om ‘gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast’.

Code geel geldt bij minimaal één van de volgende punten:

  • Aanhoudende hitte, Nationaal Hitteplan actief, na consultatie van het RIVM.
  • 1 dag met maximum temperaturen boven de 35°C.

Code oranje geldt bij minimaal één van deze punten:

  • 3 dagen op rij met maximum temperaturen boven de 34°C.
  • 2 dagen op rij met maximum temperaturen boven de 36°C.
  • 1 dag met maximum temperaturen boven de 38°C.

Aanpassingen

Binnen het Nationaal Hitteplan wordt dan ook aangeraden om het rustig aan te doen, genoeg te drinken, en te letten op kwetsbare personen in je omgeving. Met temperaturen die zo hoog oplopen, kan je lichaam het immers zwaar te verduren krijgen. En dat kan leiden tot milde klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar ook moet je oppassen voor ernstige problemen, zoals uitdroging of hitteberoerte.

Ook worden door het hele land evenementen aangepast op de extreme hitte. Zo schrapte de Nijmeegse Vierdaagse al de eerste wandeldag vandaag, en wordt de mars dus eenmalig een driedaagse. Ook liet supermarktketen Albert Heijn weten dat zij hun bezorgers vandaag niet op weg zouden sturen. Ook hebben verschillende scholen en kinderopvanglocaties hun deuren tijdelijk gesloten vanwege de hitte.

Lees ook: Nationaal Hitteplan gaat vandaag in: dit betekent dat voor jou

Bron: NU.nl, KNMI | Beeld: Brunopress