Vandaag einde aan meest extreme hitte, onweer in aantocht

onweer hitte

De record-hitte maakt vandaag plaats voor buien en onweer

Een lekker warme zomer? Dat willen we allemaal wel. Maar de hevige hitte van de afgelopen twee dagen was dan wel een béétje overdreven. Het Nationaal Hitteplan was van kracht, en we zochten massaal verkoeling op. Maar vandaag komt er een einde aan de meest extreme hitte met regen en onweer.

Extreme hitte

Vanaf maandag was het Nationaal Hitteplan van kracht. En dat betekende: rustig aan doen, genoeg drinken, uit de zon blijven en een beetje letten op je medemens. Voor veel mensen brachten de extreem hoge temperaturen namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig gaan de temperaturen vandaag een flink stuk omlaag. Er zijn namelijk buien op komst, die zorgen voor de broodnodige verkoeling.

Van warmte naar onweer

De regen trekt vanaf het zuidwesten over het land. Hier liggen de temperaturen rond de 25°C en kan in de ochtend al een enkele bui vallen. In het oosten van het land lopen temperaturen ’s ochtends nog op richting de 30°C, en blijft het dus iets langer tropisch warm. In de loop van de middag ontstaat ook in het oosten bewolking, en trekken er buien over. De combinatie van hoge temperaturen en bewolking kan zorgen voor pittige onweersbuien. Dat begint in de middag al in het zuidwestelijke puntje van het land. In de loop van de avond en nacht moet ook in het oosten rekening gehouden worden met een flink onweersspektakel.

Komende dagen

De temperaturen de komende dagen zijn nog altijd zomers, maar niet meer zo extreem hoog als het begin van deze week. Zo blijft het kwik richting het weekend op veel plekken steken tussen de 20 en 25°C. Zondag en maandag gaan de temperaturen mogelijk wel weer richting de 30°C, maar een uitschieter richting de 40°C? Daar hoeven we voorlopig niet opnieuw op te rekenen.

Lees ook: Vandaag code oranje in groot deel Nederland: wat houdt dat in?

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Pedro Cunha