Vandaag is de aanslag op Peter R. de Vries een jaar geleden

jaar-geleden

Precies een jaar geleden werd hij neergeschoten in Amsterdam

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Vandaag is dat precies een jaar geleden. RTL Boulevard staat daarom vanavond in het teken van de misdaadjournalist.

Neergeschoten na de uitzending

De Vries was op 6 juli te gast geweest bij RTL Boulevard en was op weg naar zijn auto toen hij werd neergeschoten. Hij werd onder andere geraakt in zijn hoofd en vocht dagenlang voor zijn leven. Op 15 juli overleed hij aan zijn verwondingen. Het zorgde voor een shock in Nederland en een zee van bloemen op de plek van de aanslag.

Zelf heeft De Vries eens gezegd dat hij op een dodenlijst stond, waar hij nuchter onder bleef. “Ik heb geaccepteerd dat in dit vak de kans bestaat dat ik een keer total loss geslagen word. Wat ik aan de kaak stel, is belangrijk genoeg om dat risico te lopen”, zei hij destijds in een interview met LINDA.

Verdachten opgepakt

Inmiddels worden Kamil E. en Delano G. verdacht van het uitvoeren van de moord. Zij werden drie kwartier na de aanslag opgepakt en tegen hen werd begin juni levenslang geëist. “Ze hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, aldus het OM. Ook zijn er inmiddels drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht de opdrachtgevers voor de moord te zijn, onder wie Krystian M. Hij zou met een telefoon versleutelde berichten naar de uitvoerders hebben gestuurd.

Liefdevolle woorden

In de rechtbank hebben veel mensen verteld wat De Vries voor hen heeft betekend. “Hij was onze rots in de branding. Zoals hij dat ook was voor nabestaanden, slachtoffers en een ieder die in de verdrukking zat en een beroep op hem deed”, aldus zijn zoon Royce. “We houden van hem tot in de eeuwigheid”, zei zijn dochter Kelly. Ook De Vries’ vriendin Tahmina Akefi sprak liefdevol over hem: “Hij leerde mij niet bang te zijn, te zeggen waar het op staat. Hij heeft mij geleerd wat echte liefde is. Die ervaring had ik nooit willen missen.”

Speciale uitzending

Vanavond staat RTL Boulevard, waar De Vries regelmatig te zien was, volledig in het teken van de misdaadjournalist. “We gaan terugblikken op het afgelopen jaar, met onder anderen Peters kinderen Royce en Kelly. We willen opnieuw de beste show neerzetten. Laten zien wat Peter het afgelopen jaar heeft bereikt en teweeg heeft gebracht, en ook in de toekomst nog gaat bereiken”, is op hun site te lezen. “Voor Peter. Onze Peter.”

Lees ook: Kees van der Spek over aanslag op Peter R. de Vries: ‘Wist niet wat ik hoorde’

Bron: RTL Boulevard 1, RTL Boulevard 2, LINDA. | Beeld: BrunoPress