Vandaag opnieuw boerenprotesten tegen stikstofmaatregelen

De boeren vrezen dat de landbouw de komende jaren fors zal worden ingeperkt

Na een pauze van een halfjaar komen boeren uit het hele land vandaag opnieuw bijeen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren zijn ontevreden over de stikstofmaatregelen, waardoor ze niet alleen veel (dure) maatregelen zullen moeten treffen, maar die ook het einde van veel landbouw zullen betekenen. 

Boerenprotesten

De afgelopen jaren zetten de boeren meerdere Nederlandse steden – en de snelwegen ernaartoe – al vaker op stelten uit onvrede over het stikstofbeleid van het kabinet. Ook vandaag organiseren Agractie en Farmers Defence Force (FDF) weer protesten door het hele land. Boeren van Agractie protesteren vandaag op het Malieveld, leden van FDF verzamelen zich op vier locaties in de omgeving van Zwolle, Assen, Arnhem en Den Bosch.

Peter R. de Vries

Agractie Flevoland heeft vanwege de aanslag op Peter R. de Vries besloten niet mee te doen aan het boerenprotest. “Wij begrijpen dat het land in rep en roer is en dat de politiek en journalistiek wel iets anders aan het hoofd heeft dan het voortbestaan van de agrarische sector. Wij twijfelen er dan ook aan of onze boodschap nu wel de aandacht krijgt die hij verdient”, liet de afdeling aan Omroep Flevoland weten. Andere afdelingen van Agractie gaan wel de hort op om actie te voeren, zo laat voorman Bart Kemp weten aan NOS: “Er zijn al duizenden tractoren onderweg. We zullen tijdens de acties wel kort aandacht besteden aan Peter R. de Vries.”

Stikstofmaatregelen

Dat de boeren ontevreden zijn over de stikstofmaatregelen van het kabinet, is inmiddels wel duidelijk. Tijd voor een stapje terug: waarom is stikstof zo’n probleem? Hoewel stikstof op zich niet schadelijk is, zorgt een teveel aan stikstof ervoor dat sommige planten veel beter groeien dan andere. Het gevolg: een flinke achteruitgang van de natuur en de volksgezondheid. Het volgende kabinet moet de stikstofuitstoot daarom de komende jaren sterk verminderen. De landbouw is een van de grootste stikstofuitstoters en is dus de dupe van de aanstaande stikstofmaatregelen.

Adviesrapport

De ’emmer die het glas nu weer laat over laat lopen’, zoals FDF-actieleider Albert Markerink het noemt, is een recent adviesrapport van hoogleraar milieu en duurzaamheid Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman aan de overheid. In dit rapport adviseren zij de overheid om op korte termijn gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot van de landbouw te verminderen op plaatsen waar die het grootste effect heeft op de natuur. Het gaat hierbij om de Gelderse Vallei en de Veluwe-enclave.

Landbouw onmogelijk

Een van de manieren om het stikstofprobleem aan te pakken is het uitkopen van boeren.  “Tegen een slechte prijs”, vrezen FDF en Agractie. De actiegroepen vinden dat het boeren in Nederland meer en meer onmogelijk wordt gemaakt. “Doordat boeren steeds minder ruimte krijgen om hun werk te doen, zien we dat steeds meer boeren stoppen en jonge boeren het bedrijf niet meer willen overnemen”, laat een woordvoerder van Agractie weten aan persbureau ANP. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam deze week met een forse waarschuwing voor de overheid. Als het kabinet er namelijk voor kiest om álle natuurgebieden precies volgens de stikstofnormen te beschermen, dan is landbouw in Brabant, Gelderland en Overijssel over een paar jaar onmogelijk.

Lees ook: Planbureau: landbouw verdwijnt door strenge klimaatregels

Bron: NOS, NU.nl, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash