Veel jongeren kampen nog altijd met suïcidale gedachten

suïcidale gedachten

‘Ze hebben het gevoel dat ze belangrijke jaren in hun leven gemist hebben’

Nu de coronacrisis voorbij is, zul je misschien denken dat ook de gedachten aan zelfdoding onder jongeren is verminderd. Maar niets is minder waar. Nog altijd kampen jongeren hiermee en na de laatste lockdown is het percentage van jongeren met ‘ernstige suïcidale gedachten’ amper gedaald.

Onderzoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) startte in juni dit jaar een onderzoek naar zelfmoordgedachten onder jongeren tussen 12 en 25 jaar. In de laatste meting had zo’n zestien procent last van suïcidale gedachten. In tegenstelling tot december vorig jaar, is dit slechts 1 procent minder. En dat was ook nog in de periode dat ons land op slot zat vanwege de coronabesmettingen.

Suïcidale gedachten

Niet alleen uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren nog steeds kampen met deze gedachten. Ook huisartsen merken dat er aanzienlijk meer jongeren zijn die denken aan zelfdoding, dan voor de coronacrisis. Een deel van hen heeft zelfs al eens een zelfmoordpoging gedaan.

De reden hiervoor is dat de coronapandemie nog steeds een grote invloed op het leven van de jongeren heeft. Denk bijvoorbeeld aan studievertraging. “Daarnaast hadden ze het gevoel belangrijke jaren in hun leven gemist te hebben”, legde het RIVM uit.

Psychische problemen

Doordat de coronapandemie er flink inhakte bij de jongeren, verminderde de sociale contacten en ervaarde ze fysieke en mentale klachten, wat leidde tot angsten en vermoeidheid. Ruim 4000 jongeren deden mee aan het onderzoek, waarvan 37 procent aangaf te kampen met psychische problemen. Bijna de helft (49 procent) ervaart eenzaamheid en een groot deel van de ondervraagden heeft last van stress.

Heb jij gedachten over zelfdoding? Bel 113 of 0800-0113 of begin een chatgesprek op 113.nl.

Lees ook: Zeven op de tien Nederlanders douchen korter voor besparing gas

Bron: Hart Van Nederland | Beeld: Unsplash, Andrew Neel