Veel kinderen met lege maag naar school, schaamte bij de ouders

lege-maag

Ouders durven in veel gevallen niet om hulp te vragen

Kinderarmoede wordt in Nederland een steeds groter probleem. “Zo’n 220.000 kinderen leven in armoede, van wie iets minder dan de helft langdurig. Zij kunnen niet mee op schoolreis of kunnen niet op een sportclub”, aldus Arjan Vliegenthart (directeur Nibud) in gesprek met NU.nl. Steeds vaker wordt er dan ook benadrukt dat het kabinet maatregelen moet treffen om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt.

Geen geld meer over

In Nederland zijn er ruim 6.500 basisscholen. Op 500 van die scholen krijgen leerlingen tot eind januari een gratis ontbijt op school. Daarmee moet worden voorkomen dat kinderen met een lege maag aan de schoolopdrachten beginnen. Velen van hen krijgen thuis namelijk geen ontbijt, omdat hun ouders door de inflatie en de hoge energiekosten geen geld meer overhouden.

Van de 6.500 basisscholen zijn er 1.800 waarbij meer dan de helft van de leerlingen in armoede leeft. Volgens Vliegenthart vinden veel ouders het lastig om toe te geven dat ze hun kinderen niet van eten kunnen voorzien. “Veel ouders schamen zich om hulp te vragen of te praten over geld. Dat is een soort taboe in ons land, mensen zwijgen dan liever.” Ook wordt het aanvragen van toeslagen volgens Vliegenthart vaak te lastig gemaakt. “Daar komt ook een stukje wantrouwen bij kijken. We weten wat voor problemen het toeslagenschandaal heeft opgeleverd. Maak het daarom simpeler, verlaag de drempel, zodat het voor deze mensen makkelijker wordt om bepaalde toeslagen aan te vragen. Dus gewoon een formulier in plaats van een hele stapel.”

Elke maand een strijd

“Veel Nederlanders moeten elke maand puzzelen om rond te komen. Dan hebben we het over 2,5 miljoen mensen, van wie zo’n 1,2 miljoen een beroep moeten doen op toeslagen en andere vormen van hulp. Daarvan heeft een half miljoen zeer grote problemen, zoals betalingsachterstanden. Zij kunnen hun rekeningen niet meer betalen of hebben geen geld voor boodschappen”, aldus Vliegenthart. Deze problemen worden vaak gekoppeld aan grote steden, maar hebben zich inmiddels ook uitgebreid over de rest van het land. “De meeste armoede zien we terug in bepaalde wijken van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ook in Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen is dit het geval.”

Volgens Vliegenthart komt vooral de enorm hoge inflatie en de onbetaalbare energierekening hard aan bij mensen die in armoede leven. “Het energieplafond is daarom een goed idee. Deze mensen geven het meeste uit aan hun eerste levensbehoeften, waaronder ook de boodschappen.”

Lees ook: Door latere prijswijziging wordt elektriciteit Essent twintig procent duurder

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Taylor Flowe