Veel mensen laten wegens geldgebrek tanden trekken bij tandarts

tanden-trekken

Ze kunnen volgend jaar geen aanvullende verzekering meer betalen

Volgend jaar stijgen de tarieven voor zorgverzekeringen behoorlijk. Om de kosten te drukken, besluiten veel mensen op de behandeling bij de tandarts te besparen. In plaats van dure behandelingen waarmee tanden gered kunnen worden, kiezen ze steeds vaker voor het laten trekken van tanden.

Veel besparen

Tandartsen krijgen de laatste tijd steeds meer vragen en behandelverzoeken. De reden daarvoor is de stijging van de zorgverzekering vanaf januari volgend jaar. Gemiddeld komt er 10 euro bij de maandpremie op. Ook vervalt de collectiviteitskorting. Sommige mensen krijgen nu bijvoorbeeld via hun werkgever 5 procent korting op hun premie. Vanaf 1 januari 2023 is dat bij wet verboden.

De tarieven voor aanvullende verzekeringen stijgen ook nog eens. Volgens De Gelderlander hebben veel mensen besloten dat ze volgend jaar geen aanvullende tandartsverzekering meer gaan afsluiten. Daarmee kunnen ze namelijk behoorlijk wat besparen op hun zorgverzekering.

Tanden laten trekken

Wie echter geen aanvullende tandartsverzekering heeft, zal een stuk meer moeten betalen voor behandelingen bij de tandarts. Daarom krijgen tandartsen momenteel enorm veel verzoeken van mensen die behandelingen in dit kalenderjaar willen laten uitvoeren. Dan zijn ze veel minder kwijt dan volgend jaar.

Helaas leidt dat er in steeds meer gevallen toe dat mensen overgaan op rigoureuze maatregelen. Een tand die normaal gesproken te redden is met een behandeling van honderden euro’s, kan voor een stuk minder geld worden getrokken. Steeds meer mensen laten dus tanden trekken om geld te besparen. “We krijgen de afgelopen jaren al steeds vaker de vraag of een tand getrokken kan worden, als er bijvoorbeeld een behandeling nodig is die 400 of 500 euro kost. Vijftig jaar geleden trokken we maar zelden een tand, dat is nu echt anders”, aldus tandarts Jeanne Baggen.

Lees ook: Pensioen van ambtenaren en metaalarbeiders stijgt fors in 2023

Bron: Barendrechts Dagblad | Beeld: Unsplash, Atikah Akhtar