Zonde: veel mensen met aanvullende zorgverzekering vergeten declareren

Declareren-medische-kosten

Vooral de tandartsrekening wordt vaak vergeten

Een tandartsrekening hier, een doktersafspraak daar. Medische kosten kunnen soms best hoog uitvallen. Mensen met een aanvullende zorgverzekering kunnen dit achteraf declareren. Toch vergeten we dit massaal, blijkt uit onderzoek van Pricewice. 

Pricewise

Volgens Pricewise, dat geregeld zorgverzekeraars met elkaar vergelijkt, gaat het om één op de tien Nederlanders die het vergeet. Vorig jaar lieten ze gemiddeld 330 euro liggen. Met name de tandartsrekeningen nemen we graag voor lief, in meer dan de helft van de gevallen wordt dit weleens vergeten. Dit onderzoek is online gedaan onder 2000 personen bij verschillende verzekeraars. Pricewise noemt geen namen van verzekeraars, want de verschillen komen vaak meer door de polis dan door de verzekeraar.

Drie jaar

Medische kosten hoeven niet meteen in datzelfde jaar gedeclareerd te worden, je hebt hier namelijk veel langer de tijd voor. Zorgexpert Suzanne Löwik legt uit hoe het zit: “Je kunt medische kosten in de meeste gevallen tot wel drie jaar na je bezoek aan een zorgverlener declareren. Ook als je niet meer bij de zorgverzekeraar zit die je op het moment van de behandeling had, kun je de declaratie alsnog indienen.”

Declareren kun je leren

Ook is het soms onduidelijk of je wel of geen kosten mag declareren. Omdat je naar een niet-gecontracteerde zorgverzekeraar gaat, bijvoorbeeld. In dat geval krijg je de rekening rechtstreeks op de mat en niet via je verzekeraar. Volgens Löwik denken mensen daardoor onterecht dat ze in die gevallen geen vergoeding kunnen krijgen. Toch kan het zeker lonen om te controleren of je het mag declareren. Wellicht loop je hierdoor een hoop geld mis.

Lees ook: Enorme schadeclaim na datalek bij de GGD: ‘1500 euro voor alle slachtoffers’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels