Onderzoek veiligheid Peter R. de Vries toch naar Onderzoeksraad

onderzoek de vries

De onafhankelijkheid van het onderzoek zou hiervan afhangen

Na de dood van Peter R. de Vries is er volop onderzoek bezig naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Gisteren werd bekendgemaakt dat het onderzoek naar zijn veiligheid wordt overgenomen.

Onderzoek Peter R. de Vries

Naast het strafrechtelijk onderzoek naar de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries, loopt nog een onderzoek. Namelijk: hoe zat het eigenlijk met zijn beveiliging? Hoe was de veiligheidssituatie rond de verslaggever? Al snel na de aanslag werd namelijk kritiek geuit op het gebrek aan beveiliging rond De Vries. De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) beveiligde De Vries namelijk niet. Een hoofdrol in dit onderzoek was weggelegd voor Tjibbe Joustra. Ferd Grapperhaus was degene die hem hiervoor had aangewezen.

Toch Onderzoeksraad

Maar nu moet Tjibbe Joustra dus een stap opzij zetten. De reden hiervoor is dat hij door veel betrokken partijen werd gezien als niet-onafhankelijk. Joustra is namelijk zelf NCTV geweest. Hierom zou hij mogelijk bevooroordeeld zijn.  Zijn aanstelling leidde direct al tot veel kritiek, en nu heeft demissionair minister Grapperhaus hier dus naar geluisterd. Grapperhaus noemt dat hij nooit heeft getwijfeld aan de geschiktheid van Joustra, maar toch laat hij de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoek overnemen. Grapperhaus heeft voor zijn beslissing onder andere ook gesproken met de familie van De Vries.

Marengoproces

Het onderzoek omvat overigens meer dan de moord op en beveiliging van Peter R. de Vries. Het onderzoek is nauw verwant aan het gigantische Marengoproces. De Vries was namelijk de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Ook de beveiliging van diens broer en advocaat komen aan bod tijdens het onderzoek. Net als de misdaadjournalist zijn zij namelijk vermoord. Dat het onderzoek zo is uitgebreid was ook een wens van de nabestaanden van Peter R. de Vries. Nabil B.’s advocaat Peter Schouten zegt over de nieuwe aanstelling en het uitgebreidere onderzoek: “Peter krijgen we er niet mee terug, maar dit is wel wat we wilden. De minister is daarmee ook tegemoetgekomen aan de wens van de nabestaanden. Zij hebben daar nadrukkelijk om gevraagd.”

Lees ook: ‘Filmen Peter R. de Vries na aanslag was geplande actie’

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress