Veiligheidsberaad: geen landelijk verbod op carbidschieten

carbidschieten

In gemeenten waar carbidschieten een eeuwenoude traditie is, blijft het toegestaan

Deze jaarwisseling komt er bovenop het vuurwerkverbod geen landelijk verbod op carbidschieten. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagavond met het Veiligheidsberaad besloten. 

Eeuwenoude traditie

Carbidschieten is vooral in het noorden en het oosten van Nederland een eeuwenoude traditie. Daarom blijft het afschieten van carbid in gemeenten waar dit het geval is, toegestaan. Dat zegt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. In deze gemeenten hebben inwoners al jaren ervaring met carbidschieten en wordt het goed voorbereid, zegt hij.

Verboden

Er komt dus geen landelijk verbod op het afschieten van carbid. Toch wordt het in de meeste gemeenten wel verboden. “Er zijn een hoop gemeenten die hebben vastgesteld dat het niet mag”, aldus Bruls. “Als je er geen ervaring in hebt en geen traditie mee hebt, moet je het niet doen. De uitkomst zal ook zijn dat vooral in bewoonde gebieden, steden, dorpen het sowieso niet zal kunnen. Op grond van de geldende regelgeving mag je bijvoorbeeld geen geluids- of milieuoverlast veroorzaken.”

Vervoer vuurwerk

Naast het carbidschieten heeft het Veiligheidsberaad ook overlegd over een verbod op het vervoeren van vuurwerk.  Nu er geen vuurwerk meer kan worden gekocht in Nederland, zijn veel mensen namelijk van plan de grens over te steken naar Duitsland of België om het daar te kopen. “Dat gaan we zo inrichten dat iemand die met een paar van die dingen over straat loopt kan worden aangehouden”, zei minister Grapperhaus. Tot nu toe mag je maximaal 25 kilo vervoeren, maar met het nieuwe verbodsvoorstel dus helemaal niets meer. Dit nieuwe voorstel gaat op 15 december naar de Tweede Kamer, die akkoord moet gaan. De boete wordt minstens honderd euro, maar het Openbaar Ministerie moet het precieze bedrag nog vaststellen.

Lees ook: Na vuurwerkverbod nu mogelijk ook verbod op carbid

Bron: NOS | Beeld: Carbid schieten door Koen Roumen onder de licentie CC BY 2.0