Veranderd reisadvies: hier moet je rekening mee houden

En, heeft dit nog invloed op jouw vakantie?

Met de veranderende besmettingsaantallen in meerdere Europese landen, zijn er weer verschillende reisadviezen aangepast. Dit veranderd reisadvies heeft ook weer invloed op de regels die gelden voor reizigers van en naar deze landen. Wij leggen je uit wat er vandaag veranderd is.

Reisadvies veranderd

De zomervakantie is inmiddels al een poosje aan de gang, en we gaan dan ook massaal op vakantie. Een groot deel van de reizigers blijft lekker in Nederland, maar er zijn ook genoeg vakantiegangers die hun vertier over de grens zoeken. Ondanks alle reisbeperkingen zijn er dan ook volop mensen die op dit moment toch elders in Europa genieten van een zonvakantie of stedentrip. Er zijn meerdere landen waar dit gewoon goed mogelijk is, maar de reisadviezen blijven natuurlijk veranderen. Vanaf morgen worden er weer meerdere landen naar geel bijgesteld én heeft een land een groen reisadvies gekregen.

Groen en geel

Om maar met het goede nieuws te beginnen: Kroatië kleurt eindelijk weer groen! Dit meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van advies van het RIVM. Er zijn echter meerdere landen die juist code geel krijgen: Italië, San Marino, Vaticaanstad, Estland, IJsland, en de Griekse Noord-Egeïsche eilanden. Onder deze laatste groep vallen onder andere de eilanden Chios, Ikaria, en Lesbos.

Regels

Natuurlijk betekent dit nu ook dat als je op vakantie bent in één van de gele landen, er extra regels voor je gelden wanneer je terugkomt. Vakantiegangers vanaf 12 jaar oud moeten vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs laten zien. Hiervoor heb je meerdere opties. Een negatieve testuitslag volstaat, maar ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van coronabesmetting zijn voldoende. Wel geldt voor de testbewijzen dat een PCR-test maximaal 48 uur voor vertrek mag zijn afgenomen. Een antigeen-test mag slechts 24 uur oud zijn op moment van vertrek. Bovendien wordt er sterk aangeraden om bij terugkomst een gratis coronatest te laten doen bij de GGD, of om een zelftest te doen. Dit geldt des te meer voor degenen die nog herstellende zijn van een besmetting en mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Een volledige lijst met wereldwijde reisadviezen bekijk je hier.

Lees ook: Jan Dulles: ‘Huidig coronabeleid is niet meer uit te leggen’

Bron: NOS.nl | Beeld: Pixabay, JeanineM