Nieuw jaar, nieuw loon: deze veranderingen zie je op je loonstrookje

loonstrookje

Gaan we er in 2022 op vooruit?

Het is niet alleen een nieuw kalenderjaar, maar ook een nieuw financieel jaar. Afgelopen Prinsjesdag werd al duidelijk dat onder andere de arbeidskorting en de heffingskorting per ingang van 2022 omhoog zouden gaan. Maar wat merk je daar eigenlijk van op je loonstrookje? Dit kun je verwachten als je in loondienst bent. 

Alle kleine beetjes helpen

Zowel de arbeidskorting als de heffingskorting gaat in 2022 omhoog, net als de inkomstenbelasting – zo werd duidelijk op Prinsjesdag. Veel stijgt dit laatste echter niet. Als je salaris in de eerste schijf (tot een inkomen van €35.472) valt, dan ga je 0,3 procent meer belasting betalen. Over het algemeen gaan Nederlanders met een modaal inkomen er toch ruim zeven euro per maand op vooruit. Dit is in een jaar 84 euro.

Stijging minimumloon

Inmiddels is er ook nieuwe informatie bekend geworden over de pensioenpremies, zo vertelt Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij Visma | Raet, aan AD. Hoewel de pensioenpremies zijn gestegen, is dit voor velen niet merkbaar. Dit komt doordat ook het bruto minimumloon en daarmee het bruto modale loon iets stijgen. “Dat gebeurt overigens altijd per 1 januari. Werknemers met een minimumloon ontvangen 1,2 procent netto meer”, legt Van der Velpen uit. “De bruto modale inkomens stijgen met 2,77 procent tot 2894 euro.” Netto gaan werknemers er gemiddeld tussen de 2,3 en 2,65 procent op vooruit, vertelt ze.

Cao-afspraken

Dit betekent dan ook dat vooral mensen met een minimumloon er dit jaar op vooruit gaan. Het minimumloon gaat in veel cao’s namelijk naar 14 euro per uur. “Het is te merken dat we in andere tijden leven. Er is krapte op de arbeidsmarkt, werkgevers willen mensen graag behouden. Dat heeft effect op cao-afspraken. Dus als je het minimumloon verdient, maak je sowieso weer een stap”, weet Van der Velpen te vertellen.

Thuiswerkvergoeding

Daarnaast zou je maar zo een thuiswerkvergoeding op je volgende loonstrookje kunnen vinden. Het is voor werkgevers namelijk aantrekkelijker geworden om werknemers een vergoeding te maken voor de kosten die ze maken door het thuiswerken. Denk bijvoorbeeld aan stookkosten en koffie. “Werkgevers kunnen 2 euro per dag belastingvrij geven als vergoeding voor het thuiswerken. Dat ga je dus terugzien op je salarisstrook”, aldus Van der Velpen.

Lees ook: Vroeger was alles beter: 5 tips om geld te sparen zoals toen

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash