Verdachte brandstichting GGD-testlocatie rellen Urk opgepakt

rellen urk

‘Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten’

Nu de avondklokrellen grotendeels zijn afgenomen, wordt er hard gewerkt aan het opsporen en verantwoordelijk houden van de daders. Ook een van de relschoppers uit Urk, die verdacht wordt van brandstichting bij de GGD-teststraat, zit nu vast.

Rellen in Urk

Het is nog maar anderhalve week geleden, maar we frissen toch je geheugen even op: op 23 januari ging de avondklok voor het eerst in. De meningen over deze maatregel zijn verdeeld, maar in Urk wordt het wel heel bont gemaakt: flinke vernielingen, vuurwerk, en een GGD-teststraat die in vlammen opgaat. Van de rellen is volop videomateriaal, en deze blijken gelukkig goed te werken bij het opsporen van de relschoppers.

Eerste verdachte zit vast

De verdachte die nu is opgepakt, is een 21-jarige man uit Emmeloord. “Hij zit vast voor verhoor”, zegt de politie. “Zijn auto is in beslag genomen om bij een mogelijke veroordeling bij te dragen aan vergoeding voor de ontstane schade.” Zo draait de verdachte zelf op voor de schade die hij heeft aangericht. Bovendien sluit de politie niet uit dat er meer aanhoudingen plaats gaan vinden.

Reactie GGD en inzamelingsactie

GGD Flevoland liet weten dat de brandstichting hen niet in de koude kleren is gaan zitten. “We werken als GGD keihard aan de bestrijding van het coronavirus”. Andere Urker jongeren vonden de brandstichting ook veel te ver gaan. Zij zijn vervolgens een inzamelingsactie gestart. Die actie heeft inmiddels meer dan €10.000 opgeleverd. De GGD heeft laten weten van de actie “onder de indruk” te zijn, en dat het geld “ten goede zal komen van het testen op Urk”.

Lees ook: Zo kan het ook: enorm bedrag opgehaald voor getroffen ondernemer

Bron: Nu.nl, Omroep Flevoland | Beeld: Videostill Omroep Flevoland