Verdachte vliegtuigramp MH17 wil andere rechtbank

proces mh17

De Rus ontkent verder iedere betrokkenheid bij de ramp

De vliegtuigramp met de MH17 die werd neergeschoten door een Russische raket staat in ieders geheugen gegrift. Het proces rond de MH17, dat landsgrenzen overschrijdt, is inmiddels al meer dan een jaar bezig. De advocaten van een van de verdachten claimen nu dat het indienen van schadeclaims niet hoort bij dit strafproces.

Proces MH17

Het strafproces rond de ramp met vliegtuig MH17 ging op 9 maart 2020 van start. Het dossier omvatte in juni van vorig jaar al meerdere tienduizenden pagina’s bewijs, onderzoek en verklaringen. Bovendien overschrijdt het proces meerdere landsgrenzen. Het proces vindt plaats in een Nederlandse rechtbank en betreft vooral Nederlandse slachtoffers en nabestaanden. Maar het toestel is neergeschoten door Russische verdachten boven Oekraïne. Bovendien maakt de coronacrisis het nog lastiger voor betrokkenen om heen en weer te reizen.

De verdachten

Er zijn vier verdachten aangewezen in het proces. Drie van hen, Oleg Poelatov, Sergej Doebinski en Igor Girkin, zijn Russisch. Leonid Chartsjenko is een Oekraïner. Van hen heeft alleen Poelatov vertegenwoordiging in de rechtbank: hij heeft twee Nederlandse en een Russische advocaat in de arm genomen. Op dit moment vinden er alleen nog inleidende zittingen plaats. Inhoudelijk begint het proces waarschijnlijk in juni.

Andere rechtbank nodig

De advocaten van Poelatov claimen nu dat het niet binnen het proces past om schadevergoedingen in te dienen. Normaliter is dit wel een onderdeel van strafzaken. Advocate Sabine ten Doesschate claimt echter dat het om mogelijk honderden claims gaat, die dus internationaal verspreid zijn. Hierom vinden de advocaten van Poelatov dat een andere rechtbank zich hierover moet buigen. Of dit invloed gaat hebben op de duur van het proces is nog niet duidelijk. De nabestaanden wachten sinds 2014 op een conclusie aan het drama.

Lees ook: Kippenvel: prachtige eerste aflevering van Break Free over MH17

Bron: Metro 1, 2 | Beeld: Unsplash