Verdachten moord Peter R. de Vries blijven vastzitten

De voorlopige hechtenis van de mannen is met 90 dagen verlengd

De twee mannen die ervan worden verdacht Peter R. de Vries te hebben vermoord, blijven vastzitten. De Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft maandag de voorlopige hechtenis van de 35-jarige Pool Kamil E. en de 21-jarige Rotterdammer Delano G. verlengd met een periode van negentig dagen. 

Verdachten

Peter R. de Vries werd op dinsdagavond 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam neergeschoten, vlak na een uitzending van RTL Boulevard. Niet lang daarna hield de politie twee verdachten aan op de A4, ter hoogte van afrit Leidschendam. Het gaat om Kamil E. en Delano G., van wie de laatste waarschijnlijk de schutter is. De twee mannen werden eerst opgepakt op verdenking van poging tot moord op de misdaadverslaggever. Helaas overleed De Vries afgelopen donderdag aan zijn verwondingen. Dit betekent dat het Openbaar Ministerie de aanklacht van ‘poging tot moord’ naar ‘moord’ heeft veranderd. Daarnaast worden ze verdacht van vuurwapenbezit.

Geen contact

Maandag verschenen de twee verdachten van de moordaanslag op De Vries voor de rechtbank. Drie rechters oordeelden dat de voorlopige hechtenis met negentig dagen zou worden verlengd. De verdachten zijn op dit moment ‘in beperking’, wat inhoudt dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Zij mogen dus niet praten met hun familie of de media. Dit betekent ook dat het OM noch de advocaten van de verdachten uitspraken mogen of kunnen doen over de zaak.

Afscheid

Aanstaande woensdag 21 juli kan het publiek afscheid nemen van De Vries. Het Koninklijk Theater Carré aan de Amstel 115-125 te Amsterdam opent van 11.00 uur tot 20.00 uur de deuren voor iedereen die een laatste groet wil brengen aan de misdaadverslaggever. Volgens RTL Boulevard wordt er een grote drukte verwacht, dus het is heel belangrijk dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt. Mocht het te druk worden, dan zal de Gemeente Amsterdam dit communiceren via Twitterkanaal @AmsterdamNL. Tevens gelden er enkele andere richtlijnen voor het afscheid. Lees de volledige lijst HIER. Op donderdag 22 juli nemen familie en dierbaren in besloten kring afscheid van de vermoorde misdaadverslaggever.

De familie van De Vries wil iedereen vragen geen bloemen mee te nemen, maar een donatie te doen aan Stichting De Gouden Tip, die de misdaadjournalist vlak voor de moordaanslag had opgericht voor de zaak Tanja Groen. Onlangs werd het doel van één miljoen euro behaald.

Lees ook: Publiek kan woensdag afscheid nemen van Peter R. de Vries

Bron: AD | Beeld: BrunoPress