Zoveel verdienen piloten bij KLM

Spoiler alert: dat verdient goed

Als je goed wilt verdienen, dan moet je piloot worden. Dit is tenminste wat we hoorden van kleins af aan. En het klopt. Als piloot verdien je goed geld. Met name als je in dienst bent van KLM ontvang je jaarlijks een salaris waar je u tegen zegt.

Salaris van een piloot

Het verschilt per piloot hoeveel geld ze aan het einde van de maand op hun bankrekening gestort krijgen. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe oud ze zijn, hoeveel ervaring ze hebben en op welk vliegtuig ze vliegen. Beginnende piloten verdienen tussen de 25.000 en 50.000 euro per jaar, zo vertelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft aan Het Parool.

Waarom niet inleveren?

“Een gezagvoerder zit aan het eind van de piramide bij KLM op 2,5 ton. Van gezagvoerders op intercontinentale vluchten wordt zelfs gezegd dat zij vlak voor hun pensioen 275.000 euro verdienen, maar er zijn maar heel weinig die dat halen”, vertelt Melkert. Wel wil hij daarbij kwijt dat piloten flink in de buidel moeten tasten voor hun opleiding, die zo’n 1,5 ton kost. Melkert berekent dat het ongeveer 15 tot 20 jaar kan duren voordat piloten die 1,5 ton hebben afgelost. Het zou daarom een reden kunnen zijn waarom piloten niet langdurig willen inleveren op hun salaris.

Lees ook: Salaris slim gebruiken? Zo kun je een deel van je inkomsten sparen

Bron: Het Parool, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Miguel Ángel Sanz