Verdrietige reacties na overlijden koningin Elizabeth: ‘Alsof oma is overleden’

elizabeth

Bijna 71 jaar lang zat Elizabeth op de troon

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: gisteravond rond 19.30 Nederlandse tijd maakte het Britse hof bekend dat de 96-jarige koningin Elizabeth was overleden. Volgens het statement vanuit de koninklijke familie ging zij ‘vredig’ heen. De wereld heeft met groot verdriet op het nieuws gereageerd.

Zeventig jaar Elizabeth

Deze zomer maakte de koningin nog een vrolijke indruk bij de feestelijkheden rond haar platina jubileum. Meer dan 70 jaar lang zat Elizabeth op de troon, maar gisteren kwam dat ten einde. De Britten staan vandaag op met een koning aan het hoofd van hun monarchie: de 73-jarige koning Charles III.

De krantenkoppen uit Engeland bewezen op verschillende manieren een laatste eer aan Elizabeth. Zo kopte The Times met ‘Een leven in dienstbaarheid’, The Sun schrijft ‘We hielden van u, mevrouw’, en de Daily Mail schrijft ‘Onze harten zijn gebroken’. The Mirror houdt het simpel: ‘Thank you‘, staat daar vandaag op de voorpagina bij een foto van wijlen de koningin.

Bloemen bij Buckingham

Bij Buckingham Palace kwamen gisteravond duizenden mensen bijeen om samen te rouwen, bloemen te leggen, en het nieuws ter plekke te verwerken. “Ze had een impact op alle generaties”, vertelt één van de aanwezigen. “Ze zal worden herinnerd om haar bescheidenheid, respect, waardigheid, en haar traditionele waarden.”

Een ander vertelt: “Als Londoner groei je met haar op. We kennen niets anders. Het is een beetje alsof je oma is overleden.”

Impact op de wereld

Sinds het bekendmaken van haar overlijden, stromen de condoleances bovendien van over de hele wereld binnen. Onze eigen Oranjes deelden in een statement dat zij ‘met diep respect en grote affectie’ Elizabeth gedenken. “Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet. Intens dankbaar zijn wij voor de hechte vriendschap waaraan Koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd.”

Lees ook: Kassa-actie #IkRedHetNietMeer al dagenlang trending op Twitter

Bron: NOS 1, 2 | Beeld: Brunopress