Verdrietig nieuws: vader Trijntje Oosterhuis overleden

Huub Oosterhuis

Hij werd ook wel ‘de Paus van Amsterdam’ genoemd

Het Paasweekend heeft voor Trijntje Oosterhuis en haar broer Tjeerd een verdrietige wending gekregen. Hun vader Huub Oosterhuis is afgelopen zondag na een kort ziekbed op 89-jarige leeftijd overleden, zo maakt de familie op Tweede Paasdag bekend. 

Dichter en Bijbeluitlegger

Sinds de jaren 60 maakte Huub naam als dichter en Bijbeluitlegger. Zijn werk had hierdoor ook een grote invloed op de liturgie in de Rooms-Katholieke kerk. Zo was hij een groot vernieuwer van de oude Bijbelse geloofstraditie. Dit deed hij door middel van het tot leven wekken van honderden liederen en andere teksten. De liederen van Huub zijn zó bekend, dat ze wekelijks in vele kerken in Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland worden gezongen.

Maar dat was niet alles. Huub was sinds 1965 voorganger in de in 1960 opgerichte Amsterdamse Studentenekklesia, die een alternatief in de volkstaal wilde bieden voor de Latijnse mis. Echter, verstootte de RK-kerk hem in 1970 als priester toen hij na zijn huwelijk in diensten van de ekklesia bleef voorgaan.

Koninklijk Huis

Ook had Huub nauwe banden met het Koninklijk Huis. Zo hield hij in 2002 de preek tijdens de uitvaartdienst van prins Claus. Dat Huub z’n sterke band had met Claus en Beatrix, is gekomen toen de dichter in 1970 lid werd van een groep kunstenaars die het paar om zich heen verzamelde.

Muziek

Ook heeft Huub veel betekent voor zijn kinderen. Muziek zit immers in de familie, en omdat hij zich thuis voelde in het schrijven van muziek, heeft hij veel liedjes voor Trijntje geschreven. Trijntje had altijd een goede band met haar vader. Zo zong ze in 2019, ter ere van zijn 85ste verjaardag, in Carré een hele avond lang al zijn liedjes. Wij willen Trijntje en Tjeerd heel veel sterkte wensen met dit grote verlies.

Lees ook: Afgesneden wolvenkop achtergelaten voor de deur van natuurbeschermingsorganisatie in Duitsland

Bron: AD, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld