Vergroting IC-capaciteit gaat doel waarschijnlijk niet halen

ic capaciteit

Ruim tweederde van de IC-bedden ligt vol met coronapatiënten

Met een stijging in het aantal coronabesmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnamen gestaag mee. Om dit te kunnen opvangen moeten er uiteindelijk 1.550 intensive care-bedden zijn. Nu wordt echter duidelijk dat dit doel niet behaald gaat worden.

Vergroting IC-capaciteit

Het is al sinds het begin van de coronacrisis een probleem: de overbelasting van de zorg. Na ruim een jaar crisis, komen er opnieuw steeds meer verhalen vanuit ziekenhuizen die kampen met grote capaciteitsproblemen. Om de druk eraf te halen, was het de bedoeling dat er uitgebreid zou worden tot een landelijke capaciteit van maar liefst 1.550 intensive care-bedden. Uit rondvraag van Nu.nl blijkt echter dat meerdere regio’s hun doelen niet halen.

Beschikbare bedden

Onder andere de ROAZ-regio’s (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) West, de Euregio, het noorden en Brabant gaven aan dat het opschalen “waarschijnlijk niet volledig” gaat lukken. In andere regio’s, zoals Zwolle, Noord, en Noord-West/AMC zijn er nu al capaciteitsproblemen. Zij gebruiken nu bijvoorbeeld soms bedden die eigenlijk altijd beschikbaar moeten zijn voor grote, plotselinge calamiteiten zoals een hevige brand voor reguliere patiënten.

Personeel

Vooral de beschikbaarheid van personeel speelt een grote rol. Veel intensive care-medewerkers zitten namelijk thuis. Een deel is overwerkt, maar er zitten ook veel medewerkers thuis omdat zij zelf met corona besmet zijn. Door de opschaling komt bovendien de reguliere zorg ook in het nauw. Personeel van andere afdelingen springt nu namelijk bij op de IC. Nu.nl schrijft dat er gisteren ongeveer 1.248 IC-bedden bezet waren. Op bijna 800 daarvan liggen nu coronapatiënten.

Lees ook: Opgelet: valse e-mail met uitnodiging voor coronavaccinatie in omloop

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Ante Samarzija