Verlaging elektriciteitsprijzen: EU-landen bereiken akkoord

EU-landen

Een meerderheid van de lidstaten wil een prijsplafond voor gas, maar onder meer Nederland is hierop tegen

De energieministers zijn het in Brussel eens geworden over een aantal maatregelen die de hoge elektriciteitsrekeningen in de EU-landen omlaag moet brengen. Dit laat een Tsjechisch voorzitterschap van de Europese Unie vrijdag weten.

Maatregelen

Naast dat er is besloten dat er meer verplichte bezuinigingen moeten komen op het elektriciteitsverbruik in de EU-landen, is er ook besloten dat fossiele- en elektriciteitsproducenten hun extra gemaakte winst moeten teruggeven aan huishoudens met een hogere energierekening. Naast deze twee belangrijke maatregelen komt er ook een ‘solidariteitsbijdrage’ van bedrijven die via fossiele brandstoffen stroom opwekken.

Uitwerken

Alle EU-landen moeten nu alleen nog maar de maatregelen gaan uitwerken. Minister Rob Jetten zei al eerder dat Europa dit in een recordtijd uit de grond heeft gestampt. “De energiecrisis is vooral een Europees probleem, dus die moet ook hier in Europa opgelost worden.” De Europese energieministers praten nog verder over mogelijke andere ingrepen om de energieprijzen te verlagen. Zo wil een meerderheid van de 27 lidstaten een prijsplafond voor gas, maar onder meer Nederland en Duitsland zijn hierop tegen.

Lees ook: Er mag vrijwel nergens meer worden gerookt

Bron: NU | Beeld: Brunopress