‘Vermoedelijke schutter Peter R. de Vries is neef van kopstuk ‘moordbende’ Taghi’

neef Taghi

Volgens verschillende media is Delano G. de neef van Jaouad ‘Joey’ W.

De 21-jarige Delano G., de vermoedelijke schutter van Peter R. de Vries, is een volle neef van Jaouad ‘Joey’ W, die wordt gezien als de leider van de ‘moordbende’ van Ridouan Taghi. Dat melden verschillende bronnen aan De Telegraaf en Algemeen Dagblad

Moordbende Taghi

Hiermee lijkt er een duidelijke connectie te zijn tussen de aanslag op Peter R. de Vries en Ridouan Taghi. Het kopstuk van zijn ‘moordbende’, Jaouad W., werd in 2015 opgepakt in het onderzoek 26Koper na de vondst van een enorm wapenarsenaal in Nieuwegein en het voorbereiden van liquidaties. Hij wordt door politie en OM gezien als de leider van een criminele groep die in opdracht liquidaties voorbereidde voor Taghi en zijn handlangers. Toen hij in 2015 werd opgepakt, was Taghi nog niet in beeld. W. zit momenteel een gevangenisstraf van dertien jaar uit.

Connectie

Dat de twee verdachten, Delano G. en Kamil E., uit Tiel en Maurik komen, is volgens ingewijden ook een sterke aanwijzing dat de aanslag uit de hoek komt van Taghi. Zo komen meerdere jeugdvrienden van de topcrimineel uit die buurt. De namen van deze jeugdvrienden doken later op in grote dossiers over geweld en wapens. Ook het onderzoek 26Koper begon in Maurik, toen daar een garagebox in beeld kwam waar goede bekenden van Taghi gestolen auto’s ‘koud zetten’ (stalden). In het onderzoek naar de aanslag op De Vries wil de recherche in dit prille stadium nog geen uitspraken doen over de connectie met Taghi.

Bekenden van de politie

Zowel Kamil E. als Delano G. zijn geen onbekenden van de politie. Vorige week werd Kamil E. nog opgepakt vanwege bedreiging, mogelijk met een vuurwapen. Er werd echter geen wapen gevonden, waarna de Poolse man na een nacht in de cel weer vrij kwam. Dit was vier dagen voor de aanslag op De Vries. In zijn thuisland stond Kamil E. bekend als veelpleger, zo melden Poolse media. Hij zou in Polen zijn veroordeeld voor diefstal en berovingen en er zou zelfs een arrestatiebevel voor hem liggen.

Ook de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam is zeker geen lieverdje, als we zijn strafblad mogen geloven. Op 17-jarige leeftijd werd hij veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie. Hij heeft tweemaal een gewelddadige straatroof gepleegd. Daarnaast werd hij veroordeeld wegens afpersing, vijf woninginbraken, één poging daartoe en openlijke geweldpleging. Als minderjarige stond hij onder toezicht van de jeugdreclassering.

Voorgeleiding

De twee verdachten worden vandaag voorgeleid. Dit houdt in dat de rechter-commissaris bepaalt of de hechtenis langer gaat duren. De hechtenis kan dan met twee weken verlengd worden. Zijn die veertien dagen ook voorbij? Dan kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Daar kan de hechtenis nog eens met maximaal negentig dagen verlengd worden. Hoe laat de voorgeleiding van Delano G. en Kamil E. vandaag is, is niet bekend.

Lees ook: Kijkers in tranen na emotionele RTL Boulevard-aflevering

Bron: NOS, AD, Het Parool, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress