Vermoedelijke veiligheidschef van IS en Jabhat al-Nusra opgepakt in Arkel

veiligheidschef

De verdachte die is opgepakt zou voor beide organisaties een functie hebben bekleed als veiligheidschef

Vandaag is een 37-jarige man aangehouden in Arkel, zo laat het OM weten. Het zou vermoedelijk gaan om een voormalig veiligheidschef van zowel terreurgroep IS als de gewapende rebellengroep Jahbat al Nusra. Beide organisaties waren actief in en rondom Yarmouk, een vluchtelingenkamp in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

Rivalen

Yarmouk, een uit de kluiten gewassen vluchtelingenkamp waar decennialang Palestijnse vluchtelingen woonden, was rond 2015 en 2016 het toneel van gevechten tussen IS en Jahbat al Nusra. Eerst bezette Islamitische Staat het kamp, later zwaaide Al Nusra de scepter. Die laatste begon als onderafdeling van IS, maar groeide op enig moment uit tot rivaal van de terreurbeweging.

Overgelopen

De verdachte die vandaag in Arkel is opgepakt zou voor beide organisaties een functie hebben bekleed als veiligheidschef. Eerst voor Al Nusra. Later, nadat hij was overgelopen, voor IS. Als baas van de veiligheidsdiensten heeft hij mogelijk bijgedragen aan oorlogsmisdaden in het gebied, zo denkt het OM.

In 2019 werd IS echter verdreven uit Yarmouk. Daarna vroeg de verdachte asiel aan in Nederland, waarna hij zich in 2020 vestigde in het Zuid-Hollandse Arkel.

Ondertussen werden de Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie getipt over het vermoedelijk schimmige verleden van de 37-jarige Syriër, met de uiteindelijke arrestatie tot gevolg. Later deze week, op 20 januari, wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Lees ook: Europese gasprijs zakt tot laagste punt in ruim een jaar

Bron: Panorama | Beeld: iStock