Verpleeghuizen krijgen treincoupés van NS

treincoupe

Een reis door herinneringen voor dementerenden

In Nederland reizen dagelijks duizenden mensen met de trein. Of je nu op familiebezoek gaat, een dagje weg gepland hebt, een vakantie; de trein is onderdeel van dit soort positieve herinneringen. Voor mensen met dementie schenkt de NS, in samenwerking met Alzheimer Nederland, treincoupés aan verpleeghuizen. Zo kunnen bewoners ‘in de trein zitten’ en praten over de tijd dat zij nog met de trein konden reizen.

Treincoupé

Met de trein gaan zonder de deur uit te hoeven: voor bewoners uit verschillende verzorgingstehuizen in Nederland wordt dit deze maand een mogelijkheid. De Nederlandse Spoorwegen schenkt delen van treincoupés uit oude dubbeldekkers aan verzorgingstehuizen die hier behoefte aan hebben. Het gaat om een actie die is opgezet in samenwerking met Alzheimer Nederland. De organisaties geven volgens Nieuws.nl aan: “Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?” Het zitten in een treincoupé zou voor mensen met dementie voordelen kunnen hebben. Zo zouden bepaalde herinneringen over treinreizen naar boven kunnen komen waardoor bewoners hierover in gesprek kunnen.

Bouwpakket

Voor verpleeghuizen die graag zo’n treincoupé zouden willen ontvangen, is er de mogelijkheid om zich hiervoor aan te melden. Van deze verzorgingstehuizen kan vervolgens een deel op 20 december de onderdelen voor de coupé ophalen bij de werkplaats van NS in Amersfoort. Het is uiteindelijk de bedoeling dat 22 verzorgingstehuizen een treincoupé ontvangen. Het bouwpakket bestaat uit verschillende treinonderdelen zoals prullenbakken, bagagerekken, tafels en banken. Wanneer de bewoners  in deze coupé gaan zitten kunnen ze ook uit het ‘raam’ kijken. Het Nederlandse landschap trekt op een scherm aan hen voorbij. Zo voelt het net alsof de bewoner echt onderweg is.

Op dit moment zijn er ongeveer 290.ooo dementerenden in Nederland. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren oploopt. Dementie veroorzaakt een afname in cognitieve vaardigheden en beperkingen in het geheugen, hierdoor zijn initiatieven waarbij het ophalen van herinneringen gestimuleerd wordt, vooral voor deze groep mensen heel waardevol. Door het ‘samen reizen’ kunnen bewoners met dementie contact maken met de mensen in de coupé of terugreizen naar een tijd waar zij zelf nog regelmatig de trein pakten.

Aanmelden voor deze actie kan via een inschrijfformulier op de website van NS.

Lees ook: 10 activiteiten om te doen met een geliefde met dementie

Bron: NS, Nieuws.nl, AD, Alzheimer Nederland | Beeld: Pixabay