Nauw contact met coronapatiënt gehad? Straks verplicht in quarantaine

Het kabinet laat de nieuwe maatregel binnen enkele weken van kracht gaan

De laatste weken neemt het aantal coronabesmettingen weer flink toe. Om verdere verspreidingen van het virus tegen te gaan, moet iemand die nauw contact heeft gehad met een coronapatiënt verplicht in quarantaine. Deze maatregel gaat binnen enkele weken van kracht. 

Verplicht

Als je nauw contact hebt gehad met iemand die besmet is met het coronavirus, moet je verplicht twee weken in thuisisolatie. Dat maakte minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekend. Eerst kregen mensen die nauw contact hadden gehad met iemand met corona alleen het dringende advies om twee weken thuis te blijven. Over enkele weken wordt dit dus verplicht.

Nauw contact

Wat zijn dan nauwe contacten, zul je je ongetwijfeld afvragen. Onder nauwe contacten worden allereerst je huisgenoten gerekend. Ook mensen met wie je langer dan een kwartier binnen anderhalve meter bent geweest, worden gezien als nauwe contacten. Wanneer je misschien niet langer dan een kwartier dichtbij een coronapatiënt bent geweest, maar er wel direct fysiek contact is geweest (zoals zoenen), moet je ook verplicht in thuisquarantaine. Tot slot wordt dit ook verplicht wanneer er sprake is van hoogrisicoblootstelling, zoals hoesten in het gezicht.

Straf

Wat voor straf er op overtreding van deze regel staat, is nog niet bekend. Hier gaat het Openbaar Ministerie de komende weken aan werken. Uiteindelijk zal het aan de rechter zijn om een straf op te leggen. Waarschijnlijk zal het hierbij gaan om forse boetes.

Reizigers uit code oranje-gebied

Het kabinet wil ook verplichte quarantaine gaan invoeren voor reizigers die in een code oranje gebied zijn geweest. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig, wat de nodige tijd en moeite zal gaan kosten. Het kabinet vindt deze maatregelen echter dusdanig noodzakelijk, omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd flink omhoog gaat. Afgelopen week kwamen er namelijk meer dan vierduizend nieuwe gevallen bij.

Lees ook: Een op de tien Nederlanders kan moeilijk rondkomen door corona

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels