Marilyn is verslaafd aan neusspray: ‘Voorheen kocht ik meerdere flesjes tegelijk, maar dat mag niet meer’

neussprayverslaving

Na een neussprayverslaving van 15 jaar komt ze er niet meer van af

Marilyn komt al 15 jaar lang bij drogisterijen om neusspray te kopen. Lokale drogisterijen kennen haar inmiddels als vaste klant. Soms probeert ze het nog te verbloemen door te zeggen dat de spray niet voor haarzelf is. Aan Editie NL doet ze haar verhaal, want ze is lang niet de enige in Nederland die kampt met een neusspraysverslaving.

Neussprayverslaving

Over een alcohol- of rookverslaving wordt regelmatig gesproken, maar een verslaving aan neussprays? Daar heerst nog een groot taboe op. KNO-arts van het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout, Ferdinand Timmer, ziet wekelijks meerdere patiënten binnenkomen met een neusspraysverslaving. In de drogisterij zijn twee soorten neussprays te koop: de neusspray met zoutoplossing en met xylometazoline. “Die laatste mag je maar een week gebruiken, anders gaat het averechts werken”, vertelt de KNO-arts aan Editie NL.

Neussprays met xylometazoline

Sprays waar xylometazoline in zit laat de zwelling in het neusslijmvlies krimpen. Gebruik je de neusspray echter vaker, dan wordt de werking volgens Timmer steeds korter. “Je krijgt ook een zwelling door het gebruik waardoor je neus weer dicht gaat zitten. En dan heb je het gevoel dat je het weer moet gebruiken”, aldus de KNO-arts. “Gebruik je het weken achter elkaar, dan werkt het misschien nog maar een uur of een paar uur.”

Geprobeerd om van de verslaving af te komen

Dit geldt ook voor Marilyn die na 15 jaar nog steeds niet van haar neussprayverslaving af kan komen. “Ik ben overgestapt op de spray met zoutoplossing, ik heb geprobeerd slechts één neusgat te gebruiken, en ik heb geprobeerd om cold turkey te stoppen. Maar niets werkt.” Bij de drogist waar ze regelmatig komt voor haar neusspray krijgt je steeds vaker commentaar te horen. “Ik zeg dat het niet voor mij is. Voorheen kocht ik meerdere flesjes tegelijk maar dat mag niet meer van de medewerkers.”

De beste oplossing

Wanneer je een neusspray met xylometazoline dagelijks gebruikt adviseert Timmer om er direct mee te stoppen. “Je kunt eerst overstappen op een zoutoplossing, dan gaat de zwelling hopelijk vanzelf weg. Als dat niet werkt kun je nog een ontstekingsremmende spray gebruiken”, aldus Timmer. Zijn deze methodes, net als voor Marilyn, te laat? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de KNO-arts waarbij wellicht een ingreep de enige mogelijkheid is de verslaving onder controle te krijgen.

Lees ook: IC-voorzitter waarschuwt voor tweede coronagolf: ‘Mogelijk in september’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill