Versoepelingen coronamaatregelen gaan in: kappers open, avondklok blijft

versoepelingen coronamaatregelen

Wat er vanaf vandaag wel en vooral niet mag

Vorige week kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge op een persconferentie enkele versoepelingen aan van de coronamaatregelen. We zetten hier even voor je op een rijtje wat wel en niet mag.

Versoepelingen coronamaatregelen

Na maanden van lockdown, gaan er vandaag enkele versoepelingen van de coronamaatregelen in. Deze werden vorige week aangekondigd op een persconferentie, en werden nogal gemengd ontvangen. Waar bijvoorbeeld de kappersbranche en veel scholieren dankbaar waren voor de aangekondigde versoepelingen, reageerden medische experts met verbazing.

Kappers weer open

Eén grote verandering is dat kappers en andere contactberoepen vanaf vandaag hun deuren weer mogen openen. Met de actie #lichtvoordathetuitgaat vroegen kappers door het hele land al de aandacht voor hun problemen. Velen van hen raakten door de gedwongen sluiting namelijk in financiële problemen. Toen duidelijk werd dat kappers waarschijnlijk vanaf 3 maart weer open mochten, was er een flinke piek in boekingen. Niet alleen hun klanten, maar ook de kappers zelf zijn bijzonder blij hun deuren weer te kunnen openen.

Winkelen op afspraak

Ook is vanaf vandaag winkelen op afspraak mogelijk. Per verdieping mogen maximaal 2 personen aanwezig zijn, met een maximum van zes tweetallen per uur. Dit is vooral goed nieuws voor kleinere winkeliers, die nu in elk geval voor een deel weer hun klanten kunnen ontvangen.

Sporten

Ook op sportgebied zijn er verschillende versoepelingen. Vanaf vandaag mag er bijvoorbeeld weer in teamverband gesport worden door mensen tot 27 jaar. Dit moet dan wel binnen de eigen club, en binnen het eigen team gebeuren. Competities blijven voorlopig op pauze staan. Ook sportscholen mogen nog niet open. Voor mensen van 27 jaar of ouder blijft binnensport ook verboden. Buitensporten mag wel met maximaal twee personen, die onderling voldoende afstand houden.

Wat blijft hetzelfde?

Naast al deze versoepelingen, blijven sommige regels hetzelfde. Denk aan bijvoorbeeld de avondklok. Die geldt in elk geval tot de ochtend van 15 maart. Ook blijven evenementen verboden. Daarnaast wordt aangeraden maximaal één bezoeker per dag over de vloer te hebben en alleen te reizen als het écht nodig is.

Lees ook: Het wordt druk voor kappers: tienduizenden reserveringen

Bron: NOS | Beeld: Pexels, cottonbro