Verstappen niet opgelucht na blunder Hamilton: ‘Hadden gat veel groter kunnen maken’

Max Verstappen

De Formule 1-coureur kreeg met de winst in zicht vijf ronden voor het einde een klapband

Met slechts vijf ronden tot de finish leek het een gewonnen race voor Max Verstappen in Bakoe. Stiekem telden wij de WK-punten al een beetje, maar helaas bleek zondagmiddag maar weer dat Formule 1 onvoorspelbaar is. In de 47e ronde kreeg de Nederlander een klapband, waarmee hij zijn 15 punten voorsprong  op Lewis Hamilton uit handen moest geven. Door een dramatische staande herstart viel laatstgenoemde echter ook buiten de punten. Een kleine opluchting voor Verstappen? Daar lijkt het niet op. 

Teleurstelling

‘Om als eerste te eindigen, moet je eerst eindigen’, is een veelgebruikte leus in de racewereld. Eentje die afgelopen weekend veelvuldig voorbij kwam tijdens de Grand Prix in Azerbeidzjan. Maar liefst 47 ronden lang leek het een gewonnen race voor Max Verstappen in zijn Red Bull-bolide. Tot zijn band het begaf en hij in de hekken belandde. Ineens leek Lewis Hamilton er met de nummer 1-positie in de WK-lijst vandoor te gaan, maar de Britse coureur wist het bij de staande herstart te verpesten en ook buiten de punten te vallen. Voor Verstappen echter geen reden om opgelucht adem te halen. “Natuurlijk baal ik als een stekker. We hadden het gat veel groter kunnen maken”, laat de Nederlander weten aan Ziggo Sport. “Op normale circuits is Mercedes sterk, daarom wilde ik hier een gat slaan.”

Klotesport

Er was maar één schuldige in het klapbandverhaal van Max én Lance Stroll, als het aan vader Jos Verstappen ligt. Op sociale media haalde hij dan ook keihard uit naar bandenleverancier Pirelli: “Zoiets mag niet gebeuren. En ook nog eens levensgevaarlijk.” Zijn zoon weet het iets diplomatieker te verwoorden. “Feit is dat er weer een band geploft is. Niet alleen bij mij, maar ook bij Lance Stroll.” Hij realiseert zich echter wel dat het erbij hoort: “Soms is het een klotesport.”

Makkelijke race

Tot de 47e ronde was er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlander. Hij noteerde zelfs de snelste ronde met zijn Pirelli-banden. Normaliter zou-ie daarmee een bonuspunt voor het WK-klassement verdienen, maar dit werd hem ontnomen omdat hij geen toptienklassering wist te bemachtigen. “Het voelde allemaal heel comfortabel aan”, vertelt Verstappen over de race. “Het was eigenlijk een heel makkelijke wedstrijd.”

Carbondeeltjes

Hoe het dan toch kan gebeuren dat hij met nog vijf ronden te gaan tot de finish een klapband krijgt? Hoewel dat nog geëvalueerd moet worden, kan Verstappen het antwoord al raden. “Waarschijnlijk zal Pirelli zeggen dat het carbondeeltjes zijn”, voorspelt hij. Na de eerdere klapband en crash van Aston Martin-coureur Lance Stroll lag er immers een hoop rotzooi op het circuit. “Iets waar je dan niets tegen kunt zeggen”, aldus de Nederlander.

Lees ook: Kan sporten op een lege maag gewichtsverlies versnellen? Dit zegt de arts

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots / Panoramic