Ai: het vertrouwen in koning Willem-Alexander is sterk gedaald

Willem-Alexander spijt

Nederlanders zijn niet meer zo tevreden over het functioneren van de koning

Eerder dit jaar had het overgrote deel van alle Nederlanders nog veel vertrouwen in de koning. Nu het einde van het jaar nadert, wordt ook het functioneren van onze koning onder de loep genomen en wat blijkt? Hij is de afgelopen maanden het vertrouwen van veel Nederlanders kwijtgeraakt.

Minder vertrouwen

In april van dit jaar gaf nog 76 procent van de Nederlanders aan dat zij (tamelijk) veel vertrouwen in de koning hadden. Daarna heeft het vertrouwensimago van de koning een flinke deuk opgelopen. In deze laatste maand van het jaar zegt namelijk nog maar 47 procent vertrouwen in de koning te hebben, zo blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, dat werd uitgevoerd door Nieuwsuur.

Functioneren

Niet alleen is een deel van de Nederlanders het vertrouwen in de koning kwijtgeraakt, ook over het functioneren zijn Nederlanders minder te spreken. In april was 67 procent nog (erg) tevreden over het functioneren van Willem-Alexander en nu is dat nog maar 51 procent. Het percentage Nederlanders dat (zeer) ontevreden was over het functioneren van onze koning steeg. Dat percentage lag eerder nog op 3 procent, maar is inmiddels gestegen naar 14 procent.

Geen 1,5 meter afstand

De koning kreeg dit jaar best wat kritiek op zijn handelen. Zo stonden veel Nederlanders op hun achterpoten toen de koning tijdens zijn vakantie in Griekenland geen 1,5 meter afstand hield van een restauranthouder met wie hij op een foto poseerde samen met Máxima.

Nog meer kritiek

Ook de nieuwe speedboot van 2 miljoen viel niet in goede aarde. Dito het besluit van de koning om met het regeringsvliegtuig naar Griekenland te vliegen terwijl het kabinet in diezelfde week had opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. De koning keerde dan wel weer huiswaarts, maar zijn twee dochters keerden pas later terug. Dat laatste was echter niet bekend en daar waren mensen wederom niet blij mee. 

Solidair

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel. 40 procent van de ondervraagde burgers vindt namelijk dat het koningshuis zich wel solidair heeft opgesteld. Met name 55-plussers hebben de koninklijke familie hoog in het vaandel staan en bestempelen hen als solidair met het volk.

Lees ook: Zien: Willem-Alexander en Máxima betuigen spijt voor Griekenlandreis

Bron: NOS | Beeld: © RVD – Martijn Beekman