Vertrouwen Nederlanders in economie bereikt opnieuw dieptepunt

vertrouwen economie

Het is de derde keer dit jaar dat het vertrouwen een recorddiepte bereikt

Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Met recordinflatie, recordwinsten voor grote bedrijven, en steeds verder stijgende prijzen, zien veel Nederlanders de boel dan ook somber in. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat vandaag weten dat het vertrouwen in de economie voor de derde keer dit jaar een recorddiepte bereikt.

Somberheid

Elke maand peilt het CBS onder consumenten hoeveel vertrouwen zij hebben in de economie. Zien mensen het allemaal rooskleurig in? Dan komt hier een positief cijfer uit. Maar de afgelopen maanden is het vertrouwen in de economie steeds verder gedaald. In juli kwamen de peilingen uit op een nieuw dieptepunt van -51. Dit is nog een punt lager dan de toch al sombere -50 van afgelopen juni. Hoe verder het getal onder de 0 ligt, hoe lager het vertrouwen.

Inflatie

Het gedaalde vertrouwen ligt vooral aan de ontzettend hoge inflatie. Bijna acht op de tien personen gaven aan dat zij duidelijk merkten dat de prijzen aan het stijgen waren. Huishoudens lieten bovendien weten dat zij nu bewust grote aankopen vermeden. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren consumenten hier niet zo negatief over als nu.

Toekomst

Toch willen mensen wel hoop houden op het ‘licht aan het einde van de tunnel’, schrijft NU.nl. Zo waren mensen minder negatief over de economie van het aankomende jaar, dan over de afgelopen twaalf maanden. We houden, ondanks de somberheid, dus wel de hoop dat het allemaal goed gaat komen.

Lees ook: Boodschappen weer duurder: inflatie van de maand juni is 8,6 procent

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay, Sdafjwwj