Vierde lekkage bij Nord Stream pijpleidingen ontdekt

Nord Stream

Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om over de lekkages te praten

Na de lekkages die eerder deze week werden ontdekt bij de Nord Stream pijpleidingen, is er recent een nieuwe lekkage ontdekt. Er zijn nu in totaal vier lekkages gevonden, twee in Deense en twee in Zweedse wateren. De Europese Unie gaat er nog steeds van uit dat er sprake is van sabotage rondom de lekkages.

Sabotage

De Europese leiders denken nog steeds dat er sprake is van sabotage, omdat er een dag eerder onderzeese explosies werden waargenomen in de buurt van Nord Stream 1 en 2. En doordat de pijpen zo diep onder water liggen, is de kans groot dat de lekkages in de pijpleidingen er niet zomaar kunnen komen. De kans op een ongeluk is dus onwaarschijnlijk.

Rusland

De pijpleidingen liggen in de Oostzee en zorgen ervoor dat er gas vanuit Rusland naar Duitsland stroomt. Nord Stream 1 is daarbij al een langere tijd buiten gebruik vanwege onderhoud. Nord Stream 2 is daarnaast echter nooit in gebruik genomen ondanks dat er al gas in de pijpleidingen zat. Dit kwam omdat er politieke weerstand kwam van onder andere de VS.

Rusland was altijd een grote gasleverancier aan Europa, maar daar kwam verandering in toen de oorlog met Oekraïne begon. Al voor de inval in Oekraïne, hadden de Russen de gaskraan verder dicht gedraaid. En omdat er steeds meer sancties komen vanuit het westen, wordt er ook steeds minder Russisch gas afgenomen.

Onderzoek

Hoe de lekkages zijn ontstaan en wat de schade is, is nog niet duidelijk. En hoewel Europa uitgaat van sabotage, wordt er op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over de lekkages.

Lees ook: Enorme explosies bij pijplijn Nord Stream: ‘Sabotage’

Bron: NU | Beeld: Brunopress