Voedselschaarste dreigt in Nederland, onder andere door droogte

voedselschaarste

Het lijkt erop dat we binnenkort een probleem hebben

Een scenario waarin we in Nederland voedselschaarste hebben, leek altijd ondenkbaar. Toch lijkt het er nu wel op dat we dat probleem gaan hebben in de nabije toekomst. Zowel de oorlog in Oekraïne als de droogte in ons eigen land dragen daaraan bij.

Extra graan mocht niet baten

We hebben de afgelopen tijd veel berichten gezien over graan uit Oekraïne. Door de oorlog daar wordt er een stuk minder graan naar het buitenland vervoerd. Een derde van de Nederlandse graantoevoer komt normaal gesproken uit Oekraïne en Rusland, maar die toevoer valt dus weg. Nederlandse boeren hebben daarom voor de zekerheid extra graan gezaaid. Helaas heerst er behoorlijke droogte in Nederland. Volgens boerenbelangenvereniging ZLTO lijkt het erop dat de graanoogsten daardoor gaan mislukken. Er zal dus minder beschikbaar zijn én de prijzen gaan omhoog.

Niet het gewenste effect

Ongeveer 12.000 boeren en tuinders uit Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland-Zuid zijn bij ZLTO aangesloten. Hun zaden ontkiemen niet, doordat de grond te droog is. Dat zorgt ervoor dat het een lastige klus wordt om de gewassen in leven te houden. Volgens Janus Scheepers, bestuurslid van ZLTO, gaan we daar zeker wat van merken. “De oogst is voor mensen, maar natuurlijk ook voor onze dieren. Want we maken ook producten voor dierlijke consumptie”, zegt hij in gesprek met de NOS. Het extra zaaien heeft dus helaas niet het gewenste effect gehad. “Als het nu niet aan het groeien gaat, hebben wij veel minder graan in Nederland. En in heel Europa, want de droogte is vrij uitgestrekt”, aldus Scheepers.

Veel minder neerslag

Als we aan Nederland denken, zien we vaak juist eerder regen dan zon voor ons. Toch is er momenteel dus sprake van droogte. Nederland heeft in 2022 tot nu toe 60 millimeter minder neerslag gehad dan eerdere jaren. Dat maakt 2022 een van de vijf droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1906, aldus het KNMI. Ook voor de komende twee weken wordt (helaas) weinig regen verwacht.

Lees ook: Hoge prijzen bij de pomp? Zo doe je langer met een volle tank

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Pixabay