Vogelbescherming roept op: ‘Houd je kat komende 2 maanden binnen’

kat

‘Kuikens in het land, poes in de mand’, zo luidt de slogan

Veel katten genieten ervan: ’s nachts door de lege straten of rustige natuur struinen. Toch is dit volgens de Vogelbescherming geen goed idee. Het gaat namelijk slecht met de weidevogels, ziet de organisatie. Een van de grote boosdoeners is de kat, die ’s nachts voor miljoenen slachtoffers onder de vogels zorgt. De Vogelbescherming roept kattenbaasjes dan ook op hun kat of poes de komende twee maanden binnen te houden. 

Miljoenen dode vogeltjes

Het duur niet lang meer of de eerste kievitskuikens kruipen uit het ei. Daarna volgen ook de kuikens van de grutto, scholekster, tureluur en talloze andere weidevogels. Helaas hebben de weidevogels het moeilijk, ziet de Vogelbescherming. Al jaren nemen de vogels in aantal af. Een van de grote boosdoeners is – je raadt het al – de kat. Volgens de organisatie grijpen de ongeveer vier miljoen katten in ons land om en nabij de achttien miljoen vogels per jaar.

Kwetsbaar

Vooral in deze broedperiode, die van half april tot half juni loopt, vallen veel slachtoffers. Hoewel katten regelmatig met een dood musje thuiskomen, zijn het vooral de weidevogels (zoals de kievit en de grutto) die op moeten passen. Die kunnen namelijk geen kant op en zo daalt de populatie drastisch, zo vertelt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming aan RTL Nieuws. “Ze maken hun nestjes op de grond. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Ze hebben grasland nodig dat rijk is aan kruiden. Land ook waar de waterstanden op orde zijn.” Dat soort land is er in Nederland helaas niet veel. “Omdat er steeds minder plekken zijn, zitten ze steeds geconcentreerder bij elkaar. En dus zijn ze kwetsbaar.”

Avondklok voor katten

Met zoveel kleine kuikentjes bij elkaar, vormen de weidevogels een gemakkelijke prooi voor struinende katten. Vooral ’s nachts slaan de katten toe. “Dan slapen de meeste vogels en zitten ze op hun nest. Dan zijn ze een makkelijk doelwit”, vertelt Scheurkogel. De oproep van de Vogelbescherming luidt dan ook om katten de komende twee maanden ’s nachts binnen te houden. “Kuikens in het land, poes in de mand”, zo klinkt het in de slogan. Doe jij mee?

Lees ook: Dit is hoelang je je kat maximaal alleen thuis kunt laten

Bron: RTL Nieuws, Vogelbescherming | Beeld: Unsplash, Bogdan Farca