Volgende week opnieuw stakingen in streekvervoer

staking streekvervoer

Op woensdag en vrijdag vinden de volgende stakingen in het OV plaats

Na meerdere stakingsacties over de afgelopen maanden, leggen medewerkers in het streekvervoer volgende week opnieuw hun werk neer. Dit maakte FNV Streekvervoer vandaag bekend. De aangekondigde stakingen in het streekvervoer zijn het begin van een nieuwe reeks acties voor een betere cao.

Nieuwe acties

Bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer liet weten dat ‘de grens bereikt is’. Daarom leggen medewerkers in het streekvervoer op woensdag 22 februari en vrijdag 24 februari weer het werk neer. Er zijn meerdere redenen waarom men opnieuw actie voert. Van der Gaag noemt bijvoorbeeld de onregelmatige roosters en krappe rittijden. “Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer.”

Loon en werkdruk

De inzet van de stakingen is een nieuwe cao. Hierin moeten maatregelen staan om de werkdruk te verlagen, meer regelmaat in de roosters, en minder krappe rittijden. Daarnaast eisen de vakbonden een loon dat meestijgt met de inflatie. De FNV eist 16,9 procent salarisverhoging over een jaar. Vakbond CNV wil een stijging van 14 procent verspreid over achttien maanden.

Fred Kagie, Voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, liet afgelopen vrijdag al weten dat daar geen geld voor is. Zij hebben een tegenbod gedaan van 8 procent. Volgens Kagie draaien veel openbaar vervoerders sinds corona met verlies.

Eerdere stakingen in streekvervoer

De aangekondigde stakingen zijn het begin van een nieuwe reeks acties. Deze aankondiging komt twee weken na een vijf dagen durende staking in het streekvervoer. Volgens de vakbond was de stakingsbereidheid toen erg hoog. Per dag staakte zo’n 80 procent van de ingeroosterde werknemers.

Overlast

Van der Gaag staat ook kort stil bij de overlast die de nieuwe stakingen in het streekvervoer betekenen voor reizigers. “Nog liever dan staken, willen werknemers in het streekvervoer gewoon op een fijne manier tegen een goed salaris hun werk doen. Ze vinden het dan ook verschrikkelijk dat reizigers weer overlast moeten ervaren”, aldus de FNV-bestuurder. “Maar de oplossing daarvoor ligt echt bij de werkgevers.”

Lees ook: Opgepast: deze stakingen staan binnenkort op de planning
Bron: NU.nl, NOS | Beeld: NL Beeld / Regiofotografie