Volgens Nationale ombudsman moet het sociaal minimum omhoog

ombudsman

Hierdoor pleit de ombudsman voor een toereikend sociaal minimum

Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen komen burgers met een minimuminkomen steeds verder in de knel. In het rapport Sociale minima komt zelfs naar voren dat het sociaal minimum ‘niet toereikend’ is. Hierdoor pleit van Zutphen voor een hoger sociaal minimum, zodat er geen burgers meer ‘door het ijs zakken’.

Woonplaats

Vastgesteld is dat ongeveer een half miljoen Nederlanders moeten rondkomen van het sociale minimum. En door de huidige inflatie- en hoge energie- en woonlasten wordt het nóg lastiger voor deze mensen om rond te komen. Volgens van Zutphen hangt de vraag of iemand kan rondkomen te veel af van waar iemand woont. Dit komt met name doordat verschillende gemeenten andere inkomensgrenzen hanteren, waardoor er per gemeente ook andere regels gelden.

Toereikend sociaal minimum

Daarnaast weten burgers vaak ook niet op welke financiële ondersteuning zij recht hebben. Hierdoor pleit de ombudsman voor een toereikend sociaal minimum, geregeld door de Rijksoverheid. “Iedereen moet mee kunnen. Maar zover is het nog steeds niet. Zolang mensen in financiële problemen zitten, kunnen ze niet aan hun toekomst werken.”

Door het toereikend sociaal minimum kunnen gemeenten hun mensen, middelen en tijd steken in het begeleiden van burgers naar werk en onderwijs. Volgens van Zutphen moet de overheid de burgers op eigen initiatief moet opzoeken om ze te wijzen op de voorzieningen waar zij recht op hebben. “Het zou nog beter zijn als die automatisch worden toegekend”, aldus de ombudsman.

Lees ook: Tweede kamerlid vraagt aandacht voor mentale gezondheid collega’s

Bron: NU, Hart van Nederland | Beeld: Pexels