Vooral Nederlanders darters doelwit van matchfixers

‘Kunnen we geen deal maken dat je minder 180-ers gooit?’

Het ‘fixen’ van sportwedstrijden is al een begrip zo lang als gokken bestaat. Nu lijkt het erop dat er steeds meer fixers actief zijn binnen de dartwereld. Bovendien hebben de matchfixers het schijnbaar vooral gemunt op Nederlandse darters.

Matchfixers richten vizier op darters

Er is door het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart, meldt het NOS. Er zijn namelijk steeds meer meldingen van darters die benaderd worden door matchfixers. Dit zijn mensen die wedstrijden proberen te beïnvloeden door de spelers geld te bieden. Niels Zonneveld, de nummer 114 van de wereld, vertelt bijvoorbeeld dat een man hem geld bood om een wedstrijd expres te verliezen. Maik Kuivenhoven, nummer 63 op de wereldranglijst, kreeg het verzoek om “minder 180-ers” te gooien dan zijn tegenstander.

Nederlands probleem

De internationale dartautoriteit DRA stelt dat dit vooral in Nederland lijkt te spelen. Van de tien meldingen die zij het afgelopen jaar ontvingen, waren er zes uit Nederland. Darters zijn namelijk verplicht om dit soort verdachte verzoeken bij de dartautoriteit te melden. Nigel Mawer, voorzitter van de DRA, zegt dat dit mogelijk kan komen doordat online gokken technisch gezien pas later dit jaar legaal wordt in Nederland. Hierdoor is er nu nog weinig toezicht. Maar hij sluit niet uit dat Nederlandse darters simpelweg sneller bereid zijn melding te maken van dit soort praktijken. “Ik denk dat het een klein topje van de ijsberg is”, zegt hij. “Er zal een groot aantal spelers zijn die de benaderingen waarschijnlijk niet doorgeven.”

Openbaar Ministerie doet onderzoek

Mawer geeft aan dat het een frustrerende situatie is. “Het enige dat wij ertegen kunnen doen, is spelers schorsen. Tegen de fixers kunnen we niets beginnen.” Bovendien vindt hij dat de politie weinig interesse lijkt te hebben in het opsporen van de matchfixers. Het Openbaar Ministerie heeft nu aan de NOS laten weten dat zij wel degelijk onderzoek doet. Wie weet wat er de komende maanden dus aan het licht komt in de dartwereld.

Lees ook: Michael van Gerwen over WK darts: ‘Verwacht van mezelf dat ik win’

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Clem Onojeghuo