Gemeenten willen binnenkort voorkomen dat woningbeleggers nog meer huizen kopen

Op deze manier kan voorkomen worden dat deze opkopers de woningen gaan verhuren

De huizenmarkt is momenteel behoorlijk verhit. Als starter kom je er amper tussen en ook de prijzen van de huur rijzen de pan uit. Om dit fenomeen verder te voorkomen, kunnen gemeenten binnenkort wijken aanwijzen waar zogenoemde woningopkopers niet nog meer huizen mogen kopen.

Nieuwe wet

Per 1 januari is een nieuwe wetswijziging van kracht. Gemeenten kunnen vanaf het nieuwe jaar aanwijzen in welke wijken woningopkopers geen nieuwe huizen mogen kopen, om die vervolgens te verhuren. Iets waar gemeenten naar verluidt dankbaar gebruik van gaan maken. Zo schrijft NOS dat meerdere grote steden hier gebruik van gaan maken voor de hele gemeente.

Woningopkopers

De wetswijziging is bedoeld om starters op de woningmarkt meer kans te geven op het kopen van een huis. Van alle verkochte woningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bleek een derde te zijn gekocht door opkopers. Momenteel overwegen meerdere grotere gemeenten om de wet in te voeren voor de hele gemeente, waaronder Amsterdam en Utrecht. Ook Groningen en Den Haag overwegen om de opkoopbescherming in de hele gemeente in te voeren.

Noodzakelijk

Overigens kan een gemeente de bescherming niet zomaar overal invoeren. Zo moeten gemeenten wel kunnen onderbouwen waarom het noodzakelijk en effectief is om de bescherming in een bepaald deel in te voeren.

Lees ook: Wie een sociale huurwoning wil moet nog langer wachten én is duurder uit

Bron: NOS | Beeld: Pixabay – Christo Anestev