Voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig

coronamaatregelen

Volgens Jaap van Dissel is de coronasituatie echter nog niet stabiel en blijven er onzekerheden

Jaap van Dissel vertelde afgelopen woensdag dat er voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Wel gaf hij daarbij aan dat de coronasituatie nog ‘niet stabiel’ is en dat er ‘onzekerheden blijven’. Volgens het adviesteam (MIT) is het kabinet niet goed voorbereid op ‘zwaardere coronascenario’s’, en volgens MIT-voorzitter Jolande Sap moeten we de coronapas in de ‘gereedschapskist’ houden.

Thermometer

Volgens RIVM-topman Jaap van Dissel redden we het tot nu toe met de basismaatregelen zoals handen wassen en in quarantaine bij een positieve test. De ’thermometer’ staat op het laagste niveau betreft de coronasituatie, zo werd bekend gemaakt tijdens de presentatie aan de commissie-Volksgezondheid van de Tweede Kamer.

Herbesmetting

De druk op de zorg blijft dus op dit moment beheersbaar als we de RIVM-topman mogen geloven. Echter meldde het RIVM tegelijkertijd dat de positieve coronatesten weer aan het stijgen zijn, wat de ‘najaarsgolf’ wordt genoemd. Volgens hen verspreid het virus zich vooral onder verpleeghuizen en raken ouderen die niet volledig gevaccineerd zijn met name besmet.

Daarnaast raken ouderen die al eens eerder besmet zijn met het coronavirus veelal besmet. Bij de omikronvariant is de kans op herbesmetting namelijk een stuk groter, maar zijn de klachten mild. Volgens de cijfers zijn mensen met een boosterprik meer beschermd. Daarnaast is er een verschil van 47 en 22 procent minder kans op een ziekenhuisopname.

Coronascenario’s

Toch waarschuwt MIT-voorzitter Jolande Sap voor de coronascenario’s. Volgens haar is het kabinet niet goed voorbereid op ‘zwaardere coronascenario’s’ in het najaar en in de winter. Het MIT adviseert het kabinet over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving. Afgelopen woensdag deelde Sap al een paar belangrijke punten in de briefing aan de commissie-Volksgezondheid in de Tweede Kamer.

Zo heeft het kabinet volgens haar geen plannen voor ‘mensen in kwetsbare posities’, en adviseert ze om het coronatoegangsbewijs in de ‘gereedschapskist’ te houden. “Dan is dit klaar als je het nodig hebt”, liet ze weten.

Lees ook: Enorme explosies bij pijplijn Nord Stream: ‘Sabotage’

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Brunopress