Vrienden van Amstel Live blijft opbouwen ondanks lockdown

vrienden van amstel live

‘Al is de kans nihil, we moeten door blijven bouwen’

Komende vrijdag is er opnieuw een persconferentie. Hoewel grote versoepelingen er waarschijnlijk niet in zitten, blijft de crew van Vrienden van Amstel Live rustig doorbouwen voor het geplande event zaterdag. Waarom eigenlijk? Producent Machiel Hofman schept duidelijkheid.

Blijven opbouwen

Veel fans van Nederlandse artiesten hebben er naar uitgekeken: eindelijk weer een groot evenement, eindelijk al je favorieten weer op een podium. Maar met een geplande start op 15 januari en een lockdown die in elk geval loopt tot en met 14 januari, lijkt de kans nu wel héél klein dat Vrienden van Amstel Live dit weekend door kan gaan. Toch wordt er in Ahoy nog altijd gebouwd en gerepeteerd. Machiel Hofman, producent bij Tribe Company, legt aan het ANP uit waarom. “We gaan door met opbouwen om de simpele reden dat het zaterdag klaar moet zijn. Als vrijdag tijdens de persconferentie bekend zou worden dat de lockdown niet wordt verlengd, ook al is die kans nihil, dan moeten we wel klaar zijn.”

Compensatie

Bovendien spelen de regels voor compensatie hier ook een rol. Het zit namelijk zo: als je evenement niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen, dan heb je recht op compensatie. Maar als je evenement niet door kan gaan omdat de opbouw simpelweg niet klaar is, dan vis je buiten het net. “Dat is zeker een belangrijke factor, maar we hebben nu nog niet inzichtelijk wat de financiële gevolgen gaan zijn als het niet doorgaat. We bekijken dat steeds per keer”, legt Hofman uit over de compensatieregels.

Rekening houden

Bovendien wordt bij de opbouw rekening houden met meerdere scenario’s. Stel dat de shows door kunnen gaan in een kleinere setting, dan moeten er meer evenementen plaatsvinden. Wel laat de organisatie duidelijk weten niets te zien in wéér een online editie. “We focussen ons nu echt op de opbouw van een evenement zoals normaal, we hebben geen tijd om naast alle verschillende scenario’s die we daarvoor bedenken ook nog een livestream op te tuigen.”

Moeilijk besluit

Het valt de crew niet mee om hun werk door te zetten met het uitzicht op een verlenging van de lockdown. Hofman vertelt: “Elke keer dat we Ahoy binnenkomen, moeten we toch even slikken, het doet pijn. We hebben vrijdag vlak voor de persconferentie een generale repetitie in een volledig opgebouwd decor met 21 Nederlandse topartiesten voor niets, dat is vrij dramatisch.” Maar er zitten ook positieve kanten aan: “We kunnen met hetzelfde verhaal bij elkaar terecht. Er heerst een gevoel van saamhorigheid.”

Lees ook: De Jonge: ‘De harde lockdown is een verstandige keuze geweest’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress