Vriendin Peter R. de Vries uit anonimiteit: ‘spreekrecht gebruiken’

vriendin peter r de vries

De vrouw maakt vanavond haar identiteit openbaar

In de laatste jaren voor de aanslag waarbij hij zijn leven verloor, had Peter R. de Vries een relatie met een onbekende vrouw. Tot vandaag, want in de documentaire Vertrouwelijk! doet zij vanavond haar verhaal. Dit is wat we tot nu toe weten.

Geheime relatie

Bij het werk dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries verrichtte, kwamen nogal wat risico’s kijken. Hierom bleef zijn vriendin lang in de anonimiteit. Vlak na zijn dood deed ze anoniem haar verhaal in De Volkskrant, waaruit duidelijk werd dat de twee een ontzettend sterke relatie hadden. Ze zouden op de avond van de aanslag namelijk samen een huis gaan bezichtigen. Helaas verliep het allemaal heel anders.

Documentaire

In de documentaire Vertrouwelijk! treedt ze vanavond na zes jaar anonimiteit dan tóch in de spotlight. Documentairemaker en goede vriend van de overleden verslaggever, Simon Vuyk, legt uit: “Een van de belangrijkste redenen voor haar was om er niet van beschuldigd te worden dat ze Peter als een kruiwagen zou gebruiken voor haar eigen carrière.” Wel voegt hij eraan toe dat het stel “er naartoe werkte om samen naar buiten te treden”. Na de dood van De Vries kreeg haar anonimiteit echter nóg een zware reden: haar eigen veiligheid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NPO (@npo.nl)

Toch publiek

Waarom ze er dan tóch voor kiest om de publiciteit op te zoeken? Simon Vuyk vertelt in WNL Op Zondag dat de vrouw van plan is haar spreekrecht te gebruiken in de rechtszaak tegen de aanslagplegers. En dat wil ze niet anoniem doen. De rechtszaak wordt vanaf juni inhoudelijk behandeld.

Vanavond is de documentaire Vertrouwelijk! om 21.24 uur te zien op NPO1.

Lees ook: Dochter Peter R. de Vries maakt zich zorgen om veiligheid Royce

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress