Vrijdag nieuwe persconferentie, week eerder dan gepland

persconferentie

Het demissionaire kabinet koerst op nieuwe coronamaatregelen

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven vrijdag een extra persconferentie over de coronamaatregelen. Dit is een week eerder dan gepland. Volgens het demissionaire kabinet is een vervroegde persconferentie nodig met het oog op de exploderende coronacijfers. Nieuwe, zwaardere maatregelen lijken dan ook onvermijdelijk, maar het kabinet wil eerst het extra OMT-advies afwachten voordat het een besluit neemt. 

Persconferentie vervroegd

“Het beeld is somber en zorgelijk. De kentering die we willen zien, is nog niet aanstaande”, zei De Jonge over de stijgende coronacijfers. Eerder werd al duidelijk dat de persconferentie hoogstwaarschijnlijk vervroegd zou worden. De coronapersconferentie stond eerst voor 3 december op de agenda, maar bronnen bij het kabinet meldden al dat dit waarschijnlijk vervroegd zou worden naar maandag of dinsdag. Nu blijkt dat Rutte en De Jonge het land zelfs een week eerder toe gaan spreken over de coronamaatregelen.

Extra coronamaatregelen

Het demissionaire kabinet wacht nog op het extra OMT-advies, dat er morgen moet liggen. Maar met het oog op het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is het wel duidelijk dat het kabinet koerst op extra, zwaardere coronamaatregelen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het vervroegen van de sluitingstijden van de horeca en niet-essentiële winkels en het verder terugbrengen van de groepsgrootte. Nu mag je thuis per dag nog vier mensen ontvangen. Vooralsnog lijkt het er niet op dat er een avondklok gaat komen. Ook lijkt de kans klein dat het demissionaire kabinet de scholen gaat sluiten – al is niets zeker.

Anderhalve meter afstand

Afgelopen maandag riepen Rutte en De Jonge iedereen al op om de basisregels écht goed na te leven. Als het aantal coronabesmettingen deze week niet daalt, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwden ze. Eén maatregel die het demissionaire kabinet al ingevoerd heeft, is de verplichte anderhalve meter afstand. Eerder was dat een dringend advies, maar vanaf vandaag is dat weer verplicht voor iedereen boven de achttien jaar. Houd je geen afstand? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Hierbij gelden enkele uitzonderingen. Zo hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren. De anderhalve meter is tevens niet verplicht op plekken waar je je coronatoegangsbewijs moet laten zien, in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs en op plekken waar het niet mogelijk is om afstand te houden. Denk hierbij aan bepaalde sporten, het openbaar vervoer, autorijlessen en contactberoepen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht.

Basisscholen

Ook gelden er sinds woensdag nieuwe maatregelen op basisscholen. Zo mogen ouders niet langer de school binnen – ook niet bij vieringen als Sinterklaas en kerst. Daarnaast zijn de regels rondom het testen en thuisblijven veranderd. Personeelsleden moeten zich bij klachten laten testen en thuisblijven tot ze een negatieve uitslag hebben. Dit geldt niet alleen voor docenten, ook voor leerlingen met klachten geldt deze regel. Hierbij is het snottebellenbeleid echter een uitzondering, dit houdt in dat kinderen met een neusverkoudheid naar school mogen, behalve als zij klachten krijgen als benauwdheid, hoesten en koorts.

In principe moet het personeel vanaf nu thuiswerken, tenzij zij onderwijs moeten geven of op school moeten zijn in belang van de leerlingen. Ook vinden team- en studiedagen niet langer fysiek, maar online plaats. Voor volwassenen geldt daarnaast de anderhalvemeterregel op school, dit geldt voor kinderen niet. Behalve bovenstaande maatregelen is het ook van belang dat personeel op scholen zich preventief twee keer per week met een zelftest moet testen. Ook wordt er van scholen verwacht zelf voldoende maatregelen te nemen, zoals het regelmatig ventileren van ruimtes, looproutes aanhouden en gespreide pauzes.

Lees ook: Zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pro Shots