Vrouw moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

De vrouw stapte naar de rechter, maar die gaf de gemeente gelijk

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren moet 7000 euro terugbetalen omdat ze elke week gratis boodschappen kreeg van haar moeder. De zaak zorgde voor veel verontwaardiging en onbegrip. Want hoe kan het dat een vrouw zóveel geld moet terugbetalen en dat de rechter dit terecht vond?

Verontwaardiging

Niet alleen burgers uiten op social media hun verontwaardiging, ook politieke partijen nemen op Twitter geen blad voor de mond. Zo noemt SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen het systeem ‘een monsterlijke machine die mensen kapot maakt’.

Hoe zit het?

De vrouw uit de gemeente Wijdemeren ontvangt sinds 2015 een bijstandsuitkering. De hoogte van de uitkering hangt af van verscheidene factoren, zoals leeftijd, maar met name de woonsituatie speelt hierin een grote rol. Zo krijgt een alleenstaande 70 procent van het bedrag van een minimumloon. Daarnaast doen gemeenten ook onderzoek. Zij checken bijvoorbeeld of iemand niet stiekem geld verdient. 

Veranderingen doorgeven

Als je een uitkering ontvangt, ben je verplicht om bepaalde informatie door te geven aan de gemeente, de zogenoemde inlichtingenplicht. Veranderingen die invloed hebben op je uitkering moeten gemeld worden. Denk daarbij aan samenwonen. In dat geval gaan iemands kosten naar beneden. Naar verluidt hield de vrouw zich niet aan de inlichtingenplicht.

Boodschappen van moeder

De vrouw kreeg een uitkering, maar had wel erg hoge lasten. Haar moeder gaf haar daarom een keer per week een tas met boodschappen. Het ging om twee broden, drie zakken sla, een doos met vlees, twee dozen eieren, wc-papier en koffie. De vrouw gaf echter niet door aan de gemeente dat ze deze boodschappen kreeg en dat had ze volgende de gemeente wel moeten doen. 

Terugbetaling

De gemeente redeneert nu dat de vrouw drie jaar lang structureel te veel bijstand kreeg. De waarde van de boodschappen zou neerkomen op 6,41 per dag, wat neerkomt op 7039 euro. De gemeente moet dit geld terugvorderen, zo luidt artikel 58 van de Participatiewet.

De vrouw is in hoger beroep gegaan en de zaak loopt nog.

Lees ook: Ai: het vertrouwen in koning Willem-Alexander is sterk gedaald

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Maddi Bazzocco