Vrouw in bijstand die boodschappen van moeder kreeg hoeft geen 7000 euro boete te betalen

vrouw bijstand

De rechter oordeelde in hoger beroep dat de boete wordt verlaagd tot ruim 2800 euro

Eind vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat een vrouw uit de gemeente Wijdemeren 7000 euro terug moest betalen, omdat ze elke week gratis boodschappen kreeg van haar moeder terwijl ze in de bijstand zat. De vrouw stapte destijds naar de rechter, maar die gaf de gemeente gelijk en liet de vrouw achter met een fikse boete. De vrouw liet het er niet bij zitten en besloot in hoger beroep te gaan. En met resultaat. De rechter bepaalt nu dat ze niet de volledige 7000 euro hoeft terug te betalen. 

Hoe zat het precies?

Nog even terug naar december 2020, toen bekend werd dat een vrouw in de bijstand 7000 euro aan de gemeente moest terugbetalen, omdat ze wekelijks boodschappen van haar moeder kreeg. Wat was er ook alweer precies aan de hand?

De vrouw in kwestie ontvangt sinds 2015 een bijstandsuitkering. De hoogte van de uitkering hangt af van verscheidene factoren, zoals leeftijd, maar met name de woonsituatie speelt hierin een grote rol. Zo krijgt een alleenstaande 70 procent van het bedrag van een minimumloon. Daarnaast doen gemeenten ook onderzoek. Zij checken bijvoorbeeld of iemand niet stiekem geld verdient. Als je een uitkering ontvangt, ben je verplicht om bepaalde informatie door te geven aan de gemeente, de zogenoemde inlichtingenplicht. Veranderingen die invloed hebben op je uitkering moeten gemeld worden. Denk daarbij aan samenwonen. In dat geval gaan iemands kosten naar beneden. Naar verluidt hield de vrouw zich niet aan de inlichtingenplicht.

Hoger beroep

De vrouw kreeg namelijk een uitkering, maar had wel erg hoge lasten. Haar moeder gaf haar daarom een keer per week een tas met boodschappen. Het ging om twee broden, drie zakken sla, een doos met vlees, twee dozen eieren, wc-papier en koffie. De vrouw gaf echter niet door aan de gemeente dat ze deze boodschappen kreeg en dat had ze volgens de gemeente wel moeten doen. Tegelijkertijd zag de gemeente dat zij wel grote uitgaven deed, zoals de aankoop van een auto en een motor – wat de alarmbellen deed rinkelen. De gemeente Wijdemeren oordeelde dat de vrouw 7039 euro moest terugbetalen, waar de rechter het in eerste instantie mee eens was. De vrouw liet het hier niet bij zitten en ging in hoger beroep, waar zij deels gelijk krijgt. 

Twee partijen schuld

Helemaal schuldenvrij komt de vrouw er in het hoger beroep niet van af. De rechter oordeelde namelijk dat zowel de gemeente als de vrouw fouten heeft gemaakt en bepaalde daarom dat de boete verlaagd wordt tot ruim 2800 euro. “Beide partijen hebben deels gelijk en deels ongelijk”, zegt de rechter in het hoger beroep. Zo heeft de vrouw zich niet gehouden aan de inlichtingenplicht toen ze niet meldde dat ze gratis boodschappen van haar moeder kreeg. Tegelijkertijd heeft de gemeente volgens de rechter te weinig bewijs geleverd dat de inwoonster drie jaar lang gratis boodschappen kreeg en zou de gemeente herhaaldelijk gebrekkige besluiten hebben genomen.

Onrechtmatig huisbezoek

Zo was er aan de kant van de gemeente sprake van een onrechtmatig huisbezoek in 2018, zo oordeelde de rechter. “De gemeente had daar een heel goede reden voor moeten hebben, maar die was er niet”, klinkt het in de rechtszaal. De gemeente Wijdemeren moet daarom een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw betalen. Ook moet de gemeente de proceskosten van ruim 4000 euro voor haar rekening nemen.

Lees ook: Vrouw moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Maria Lin Kim