Vrouw ontvangt mega erfenis en laat burgers goede doelen kiezen

Geld

Ze geeft zo’n 25 miljoen euro aan maatschappelijke organisaties

De 32-jarige Oostenrijkse Marlene Engelhorn heeft een mega erfenis gekregen, maar is hier niet heel blij mee. Ze wil van het grote geldbedrag af en besloot dat Oostenrijkse burgers mogen kiezen naar welke goede doelen haar erfenis gaat. 

Grote erfenis

Het gaat om zo’n 25 miljoen euro. Een behoorlijk geldbedrag, dat de vrouw nu wilt schenken aan goede doelen. Ze is namelijk helemaal niet zo blij met het geld dat ze heeft geërfd, ze vindt het zelfs oneerlijk dat ze daar geen belasting over hoeft te betalen. Daarom besloot de vrouw in januari om haar vermogen aan goede doelen te schenken. Een panel van vijftig Oostenrijkse burgers mocht voor haar besluiten waar het geld naartoe zou gaan, en dat hebben ze inmiddels bekend gemaakt.

Maatschappelijke organisaties

Het bedrag wordt verdeeld onder 77 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor milieubescherming, huisvesting, armoedebestrijding, integratie en vrouwenrechten. De grootste donatie gaat naar de Oostenrijkse bond voor natuurbescherming. Dit komt neer op 1,6 miljoen euro.

Erfgenaam

Marlene Engelhorn is de erfgenaam van Friedrich Engelhorn, de oprichter van het Duitse chemiebedrijf BASF. De grootmoeder van Marlene had een vermogen van naar schatting 4 miljard euro. Toen ze overleed in 2022, erfde Marlene dus een behoorlijk deel van haar erfenis. Naast de 25 miljoen euro die ze schenkt aan goede doelen, houdt ze zelf ook nog een deel van de erfenis. Hoeveel dat precies is, is onbekend. Volgens een woordvoerder heeft ze het overgrote deel van haar vermogen weggegeven.

Lees ook: Houd rekening met je hart: meer mensen overlijden tijdens EK

Bron: NU.nl | Beeld: Adobe Stock