Vrouw vertelt: ‘Ik heb geen zin meer om mijn collega mee te laten liften’

collega liften

‘Hoe geef ik dit aan op een vriendelijke manier?’

Dina* reist bijna altijd met de auto naar haar werk, en ze ziet deze ritjes als een soort ‘rustmomentjes’. Inmiddels rijdt haar collega echter al een aantal maanden structureel drie dagen in de week mee. Dina vindt dit een beetje te veel van het goede en vraagt zich af hoe ze haar collega op een vriendelijke manier af kan wimpelen. 

Grens

“Mijn collega rijdt nu al vier maanden structureel elke week drie à vier keer met mij mee naar werk”, begint Dina haar verhaal. Ze vertelt dat het meeliften begon als een eenmalig iets, omdat haar collega haar bus had gemist. “Maar sinds die eerste keer dat ze met me meereed, vraagt ze elke keer of ze mee kan rijden als we samen dienst hebben.” Dina is er klaar mee om haar elke keer mee te nemen, maar vindt het moeilijk om een grens te trekken. Zo vertelt ze: “Het voelt gemeen om ‘nee’ te zeggen als ze vraagt of ze mee kan rijden, ook omdat ze relatief dichtbij me woont.”

Misofonie

Dat Dina er vanaf wil dat haar collega zo vaak meerijdt, heeft een aantal redenen. “Ten eerste heb ik misofonie en ze heeft tijdens de autorit bijna altijd iets in haar mond. Het is een marteling voor mij om haar kauwgom te horen kauwen vlak naast mijn oor”, vertelt Dina. Hoewel Dina het geluid erg irritant vindt, weet ze dat haar misofonie haar eigen probleem is. “Ik wil haar ook geen ongemakkelijk gevoel geven door er iets over te zeggen.”

Benzine

Daarnaast noemt ze dat ze niet verantwoordelijk wil zijn voor het woon-werkverkeer van iemand anders. “Er was een andere collega van wie ze regelmatig een lift kreeg, maar die is daar van de een op de andere dag mee gestopt zonder uitleg”, vertelt Dina verder. Daarom vraagt Dina’s collega haar nu altijd. “Om haar op te halen en thuis te brengen, rijd ik minimaal 20 minuten om. Dat kost mij ten eerste benzine – waar ze overigens niets aan bijdraagt – en ten tweede wil ik na mijn werk gewoon gelijk naar huis.”

Dina gebruikt de rit naar huis vaak om tot rust te komen en dat lukt niet met haar collega naast zich. “Het klinkt stom, maar in de auto laat ik vaak al mijn emoties los die ik gedurende de dag niet heb kunnen uiten door mijn werk. Ik heb dit nu al zo lang niet kunnen doen, dat ik er eerlijk gezegd een beetje doorheen zit. Hoe maak ik haar duidelijk dat ik niet meer wil dat ze (zo vaak) met me mee rijdt?”, vraagt ze zich af.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam I_CUM_IN_P1ES.  

Lees ook: Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog

Bron: Dingen voor Vrouwen, Reddit | Beeld: Pexels