Vuurwerk eenmalig verbieden: goed idee of niet?

vuurwerkverbod

De meningen over een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling zijn enorm verdeeld

Dit hectische jaar afsluiten met een knetterende vuurwerkshow: veel mensen zien dat wel zitten. Toch pleiten vele anderen juist voor een verbod, zodat de zorg het niet nóg drukker krijgt tijdens een oud en nieuw. Komt het vuurwerkverbod er nu wel of niet? Zo staat het ervoor.

Geheel vuurwerkverbod

Het is nog niet helemaal rond, maar het lijkt erop dat het kabinet deze jaarwisseling kiest voor een verbod op vuurwerk. Dat geldt zowel voor de verkoop als voor het afsteken ervan. Het precieze verbod is nog niet bekend gemaakt. Zo zou het kunnen zijn dat ‘kindervuurwerk’ als sterretjes en knalerwten wel toegestaan zijn. Het kabinet werkt eerst nog aan steunmaatregelen voor de vuurwerksector voordat het verbod naar buiten wordt gebracht.

Letsel door vuurwerk

Dit vuurwerkverbod is eenmalig en vooral bedoeld om de zorg te ontlasten in de oudejaarsnacht. Door de coronacrisis zijn de hulpdiensten al overbelast. De honderden mensen die normaal gesproken met vuurwerkletsel het ziekenhuis of de huisartsenpost bezoeken tijdens de jaarwisseling, kan het zorgpersoneel er moeilijk bij hebben. “Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee”, aldus Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Steun voor de vuurwerkbranche

Vorig jaar gaven we in Nederland gretig geld uit aan klappers en vuurpijlen. Er ging maar liefst 77 miljoen euro aan vuurwerk over de toonbank. De vuurwerkbranche vreest dan ook dat deze omzet niet te missen is. “Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken”, legt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, uit aan het AD. De overheid wil wel komen met een compensatie, maar het is niet duidelijk om welk bedrag het gaat.

Illegaal vuurwerk

Het is geen eenvoudige overweging. Zo bestaat ook de angst dat mensen nu juist meer illegaal vuurwerk gaan kopen of de grens oversteken om in het buitenland hun slag te slaan. En juist het illegale vuurwerk zou leiden tot de meeste slachtoffers. Naar verwachting horen we later deze week of volgende week hoe het vuurwerkverbod er precies uit gaat zien.

Lees ook: OMT: beperkt bezoek en negatief reisadvies tijdens kerstperiode

Bron: AD, NOS | Beeld: Pexels, Designecologist