VVD twijfelt over versoepelen transgenderwet

transgenderwet

‘We vragen ons af of de huidige wet niet al de goede balans biedt’

De VVD is kritisch als het gaat om de nieuwe transgenderwet. In deze nieuwe wet zou het makkelijker zijn voor mensen om de registratie van hun geslacht te laten wijzigen. De VVD zal daarom niet zomaar instemmen met het kabinetsvoornemen om de transgenderwet te versoepelen. Naast de VVD is ook het CDA tegen deze wijziging, waardoor de wijziging van deze wet langzamerhand uit zicht raakt.

Nieuwe transgenderwet

Met de nieuwe transgenderwet wil het kabinet de drempel wegnemen voor mensen die hun geslacht willen wijzigen in hun paspoort. Als dit plan wordt ingevoerd, kan iedereen vanaf zestien jaar bij de gemeente aangeven man of vrouw te zijn, zonder een verklaring van een arts, wat nu nog steeds verplicht is. Kinderen onder de zestien kunnen met toestemming van de rechter kiezen voor een M of V in hun paspoort.

En laat dit nou ook net de belangrijkste voorgestelde wijziging in de wet zijn volgens het kabinet. Volgens hen stuit zo’n gesprek namelijk op te veel bezwaren en is de toegevoegde waarde ervan onduidelijk. “We twijfelen. We vragen ons af of de huidige wet niet al de goede balans biedt”, zei VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. “De drempel is al heel erg laag voor geslachtsverandering in het paspoort. Een goed gesprek kan wel degelijk zinnig zijn.”

Aard van dit gesprek

Volgens de VVD kunnen deskundigen met ingang van het nieuwe wetsvoorstel misschien niet beoordelen of iemand de juiste keuze maakt, maar dat is volgens Ellian ook niet de aard van dat gesprek. “Misschien is de aard van dit gesprek of iemand rekenschap heeft gegeven aan de consequenties. En hoe iemand tot de overtuiging is gekomen tot het andere geslacht te behoren.” Ellian vindt dat het schrappen van dit belangrijke stukje ‘kort door de bocht’ en ‘mager’. Volgens hem is de huidige wet, die stamt uit 2014, prima in balans.

Uitspreken

Natuurlijk sprak elke partij zich uit over de mogelijke wijziging in de transgenderwet. Zo keerden PVV, JA21 en SGP zich tegen het plan. “God schiep de man en de vrouw. Dat is de essentie waar de samenleving op gebouwd is. Dat moet je niet achteloos naast je neerleggen”, zei SGP’er Roelof Bisschop. De PVV had het zelfs over een ‘wokehysterie’. De partijen GroenLinks, SP, BIJ1 en PvdA, vinden de deskundigenverklaring ‘betuttelend’ en vernederend’.

Woensdag wordt het debat vervolgd, aangezien een aantal partijen de kans niet hebben gekregen om te praten over het voorstel omdat het debat vroegtijdig werd afgebroken. Het debat dreigde uit te lopen op nachtwerk, waardoor bezoekers op de publieke tribune in de knel zouden komen met hun reis naar huis.

Lees ook: Zorgkosten stijgen in 2023: bijna een tientje erbij per maand

Bron: NU, AD | Beeld: Pexels