Aha! Dít is dus waar de ‘i’ in iPhone voor staat

iPhone

Wist jij dit?

De iPhone is dan misschien niet de meestverkochte mobiele telefoon aller tijden (hoe dan?), immens populair is-ie wel. Grote kans dat jij er nu eentje in je hand hebt of dat je iemand kent die helemaal Apple-gek is. Maar waar staat die ‘i’ in iPhone eigenlijk voor? 

Internet? Ik?

Je eerste gok zal waarschijnlijk ‘internet’ zijn, toch? Dat is niet zo gek, want de iPhone was een van de eerste telefoons die het wereldwijde web met een klik op je telefoon toegankelijk maakte. Of misschien denk je aan de ‘i’ van ‘ik’ of het Engelse ‘I’. Ook niet zo’n vreemde gok, want je kunt je eigen smartphone natuurlijk personaliseren met apps, een eigen screensaver en een fotogalerij vol bijzondere momenten.

De ‘i’ van…

Nou, die kleine ‘i’ staat eigenlijk voor… vijf verschillende woorden die beginnen met de letter ‘i’. Dat had je vast niet verwacht. Om dat uit te leggen, moeten we terug naar het begin. De ‘i’ vindt namelijk niet zijn oorsprong bij de iPhone, die in 2007 werd gelanceerd, maar ver daarvoor. Het eerste Apple-product met de kleine letter is namelijk de iMac, die in 1998 op de markt kwam. Een van de eerste computers waarmee je op het internet kon surfen, what a time. Dus ja: de ‘i’ staat in eerste instantie voor ‘internet’.

Verschillende betekenissen

Maar ook toen de eerste iMac gelanceerd werd, stond de ‘i’ al voor meer dan internet alleen. Steve Jobs, de medeoprichter en topman van Apple, noemde bij de lancering vijf verschillende betekenissen. “Steve Jobs zei dat de ‘i’ stond voor ‘internet, individueel, instrueren, informeren en inspireren'”, vertelt privacyrechtadvocaat Paul Bischoff. Maar, let op, dit zijn niet de enige betekenissen. Want hoewel deze woorden een belangrijk onderdeel waren van de presentatie, zei Jobs dat de ‘i’ geen officiële betekenis heeft. “Hij heeft de ‘i’ van iMac en iPhone ook weleens als persoonlijk voornaamwoord gebruikt.” Dat de ‘i’ in de Apple-producten overigens niet altijd voor ‘internet’ staat, wijzen de eerdere iPods wel uit. In de early days kon je hier alleen muziek op luisteren en een paar spelletjes spelen. Dat was het. Het lijkt er dus op dat de ‘i’ open voor ‘interpretatie’ is.

Lees ook: Welke iPhone kun je het beste aanschaffen als het om gebruiksvriendelijkheid gaat?

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Tyler Lastovich